Business & Finance Παρασκευή 15/09/2023, 13:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Carrefour: «Ξεμπροστιάζει» τις εταιρείες που μικραίνουν συσκευασίες χωρίς να μειώνουν τις τιμές 

Carrefour: «Ξεμπροστιάζει» τις εταιρείες που μικραίνουν συσκευασίες χωρίς να μειώνουν τις τιμές 

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πασχίζει να μειώσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια σε ύψη ρεκόρ, ο όρος «greedflation», που περιγράφει τον πληθωρισμό, όχι λόγω της ανόδου στα κόστη, αλλά λόγω της αύξησης των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών, κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του. 

Μία άμεση και δημιουργική λύση για το παραπάνω, βρήκε η Carrefour. Η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αποφάσισε να «ξεμπροστιάσει» τις εταιρείες που δεν έχουν μειώσει τις τιμές τους, παρά το γεγονός, ότι τα κόστη τους έχουν μειωθεί, βάζοντας ένα αυτοκόλλητο πάνω στα προϊόντα τους και ενημερώνοντας με αυτό τον τρόπο τους καταναλωτές. 

Αναλυτικότερα, η εταιρεία γράφει στα αυτοκόλλητα που έχουν τοποθετηθεί μόνο σε καταστήματα της Γαλλίας: «Ο όγκος ή το βάρος αυτού του προϊόντος μειώθηκε, αλλά η τιμή από τον προμηθευτή αυξήθηκε». 

Τα αυτοκόλλητα έχουν τοποθετηθεί σε 26 προϊόντα που έχουν συρρικνωθεί σε μέγεθος αλλά κοστίζουν περισσότερο, παρόλο που οι τιμές των πρώτων υλών έχουν μειωθεί. 

Για παράδειγμα, η Carrefour είπε ότι ένα μπουκάλι Lipton Ice Tea με γεύση ροδάκινου χωρίς ζάχαρη, που παράγεται από την PepsiCo, συρρικνώθηκε στα 1,25 λίτρα από 1,5 λίτρα, με αποτέλεσμα να υπάρξει 40% αύξηση στην τιμή ανά λίτρο.

Το βρεφικό γάλα Guigoz που παράγει η Nestlé μειώθηκε στα 830 γραμμάρια από 900 γραμμάρια, ενώ το κέικ παγωτού Viennetta της Unilever συρρικνώθηκε στα 320 από 350 γραμμάρια.

«Προφανώς, ο στόχος του στιγματισμού αυτών των προϊόντων είναι να επανεξετάσουν οι παραγωγοί την τιμολογιακή τους πολιτική», δήλωσε ο Stefen Bompais, διευθυντής επικοινωνίας πελατών της Carrefour.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour, Alexandre Bompard, ο οποίος ηγείται επίσης της γαλλικής ένωσης των εταιρειών λιανικού εμπορίου, FCD, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών δεν συνεργάζονται στις προσπάθειες μείωσης της τιμής χιλιάδων βασικών προϊόντων παρά την πτώση του κόστους των πρώτων υλών.

Σε αυτό συμφωνεί και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος τον Ιούνιο κάλεσε 75 μεγάλες εταιρείες του  λιανεμπορίου και ομάδες καταναλωτών στο υπουργείο, προτρέποντάς τους να μειώσουν τις τιμές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Bompais, αυτή η ενέργεια θα διαρκέσει έως ότου οι στοχευόμενοι προμηθευτές συμφωνήσουν σε περικοπές τιμών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης: 

Μ. Βορίδης: Αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις κατά της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα

ΙΕΛΚΑ: Οι επιχειρήσεις τροφίμων απορρόφησαν το 23% των ανατιμήσεων

Market Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα – 12 ερωτήσεις και απαντήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News