Business & Finance Πέμπτη 24/08/2023, 07:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μυστήριο της 24ης Αυγούστου – Γιατί αρρωσταίνουν μαζικά οι εργαζόμενοι;

Το μυστήριο της 24ης Αυγούστου – Γιατί αρρωσταίνουν μαζικά οι εργαζόμενοι;

Ίσως είναι οι επιπτώσεις από το καλοκαιρινό κύμα του κορωνοϊού ή απλά η δύσκολη επιστροφή στο γραφείο μετά τις διακοπές. Όμως έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει ότι η 24η Αυγούστου είναι η ημέρα που περισσότεροι εργαζόμενοι δεν εμφανίζονται στις δουλειές τους, επικαλούμενοι ασθένεια.

Η δεύτερη ημέρα με τις περισσότερες αναρρωτικές άδειες είναι η 13η Φεβρουαρίου, και εδώ, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: Η ημερομηνία αυτή πέφτει κοντά στον τελικό του Super Bowl και την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.

Στις ημερομηνίες αυτές κατέληξε έρευνα της Flamingo, μιας εταιρείας που βοηθά τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν τις απουσίες και τις αναρρωτικές άδειες των εργαζομένων τους. Η εταιρεία ανέλυσε δεδομένα των τελευταίων πέντε ετών.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, περίπου ένας στους δύο εργαζόμενους που δηλώνουν ασθένεια επικαλείται στομαχικές διαταραχές. Μάλιστα, οι γαστρεντερίτιδες ξεπερνούν και τον κορωνοϊό, ο οποίος ευθύνεται για το ένα τέταρτο των απουσιών. Τραυματισμοί, όπως σπασμένα κόκκαλα και μυϊκοί πόνοι ευθύνονται για το 6% των αναρρωτικών αδειών.

Μάλιστα, η έρευνα της Flamingo δείχνει ότι το 9% από τους Αμερικανούς εργαζόμενους που ζητούν άδεια, επικαλείται το άγχος ή άλλα προβλήματα που προκαλούνται από το στρες, καθώς τα ζητήματα της πνευματικής υγείας παύουν να αποτελούν ταμπού στους χώρους εργασίας.

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η  εξάπλωση της τηλεργασίας έχει αλλάξει και την κουλτούρα γύρω από τις αναρρωτικές άδειες. Μια νέα μελέτη της WFH Research δείχνει ότι οι εργαζόμενοι που νιώθουν άρρωστοι αλλά δεν έχουν την επιλογή της τηλεργασίας, είναι δύο φορές πιο πιθανό να προσέλθουν στη δουλειά τους με συμπτώματα, σε σχέση με όσους δουλεύουν σε μία θέση υβριδικής εργασίας.

Και καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο, αυτό απειλεί να μετατρέψει τους χώρους εργασίας σε πεδία μετάδοσης ασθενειών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα Fed: Οι 2 στους 3 εργοδότες θεωρούν αρνητική την τηλεργασία, αλλά…

Τίτλοι τέλους για την τηλεργασία: Γιατί απέτυχε το μεγάλο εγχείρημα

Πώς να κάνετε πραγματικές διακοπές – 3 κινήσεις για να αποσυνδεθείτε πλήρως από τη δουλειά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News