Business & Finance Τρίτη 1/08/2023, 09:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστραλία: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια κόντρα στις προβλέψεις

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση

Αυστραλία: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια κόντρα στις προβλέψεις

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας μετά τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και τα πιο αδύναμα στοιχεία για την κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ παράλληά άφησε ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές αυξήσεις.

Η Reserve Bank διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,1% για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση, ανατρέποντας τις προβλέψεις της πλειονότητας των οικονομολόγων. Η δεύτερη διαδοχική παύση υποδηλώνει ότι η RBA μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης.

«Μπορεί να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και την εξελισσόμενη αξιολόγηση των κινδύνων», δήλωσε ο διοικητής Philip Lowe στη δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση.

Η απόφαση επιβεβαιώνει την πιο προσεκτική προσέγγιση της RBA στην πολιτική της σε σύγκριση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία την περασμένη εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας για να φτάσει τις σωρευτικές αυξήσεις των επιτοκίων της στις 5,25 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Αυστραλία αυξήθηκε κατά 6% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της RBA, αλλά πιο αργά από την αύξηση του 7% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News