Business & Finance Παρασκευή 21/07/2023, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα – Πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο

Ρωσία: Αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα – Πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο

Για πρώτη φορά από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού και μάλιστα μεγαλύτερη απ’ όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Το επιτόκιο αναφοράς αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 8,5%, ενώ η κεντρική τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη στην επόμενη συνεδρίασή της. Στόχος να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 4% το 2024 και έπειτα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Η κεντρική τράπεζα προχώρησε νωρίτερα από το προσδοκώμενο σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής εν μέρει λόγω της ταχείας διολίσθησης του ρουβλίου. Επί μήνες, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι θα έρθουν αυξήσεις στα επιτόκια, προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις που προκύπτουν από τις μεγάλες κρατικές δαπάνες, τις κυρώσεις και τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας, αφότου πολλοί επιστρατεύτηκαν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. 

Η ανταρσία της Wagner τον Ιούνιο ενέτεινε την πτώση του ρωσικού νομίσματος, το οποίο ήδη βρισκόταν ανάμεσα στα νομίσματα με τη χειρότερη επίδοση φέτος. 

Πάντως, η σημερινή απόφαση δίνει τέλος στη μεγαλύτερη παύση που έχει πραγματοποιήσει η κεντρική τράπεζα εδώ και τουλάχιστον επτά χρόνια. Η τελευταία κίνηση είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο με την έκτη συναπτή μείωση επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγες ημέρες μετά την εισβολή είχε προχωρήσει σε έκτακτη αύξηση στο 20%, στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, προκειμένου να αντεπεξέλθει η οικονομία στις κυρώσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Εκτινάχθηκε η τιμή των σιτηρών – Η προειδοποίηση της Ρωσίας τρόμαξε την αγορά

Ρωσία: Προχωρούν τα σχέδια για ψηφιακό νόμισμα – Καταρρέει το ρούβλι

Η ρωσική οικονομία παραπαίει: Τα τέσσερα εντονότερα σημάδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News