Business & Finance Τρίτη 11/07/2023, 07:17
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ SOCIETE GENERALE

Η αρχή του τέλους του πληθωρισμού – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των επιτοκιακών αυξήσεων

Η αρχή του τέλους του πληθωρισμού – Πότε θα φανούν τα αποτελέσματα των επιτοκιακών αυξήσεων

Στην «αρχή του τέλους» της μάχης εναντίον του πληθωρισμού βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες, καθώς υπάρχουν ακόμη παράγοντες που κρατούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με κορυφαίο οικονομολόγο της Societe Generale, τον Kokou Agbo-Bloua. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας τη φράση του Winston Churchill από ομιλία του το 1942, ο Agbo-Bloua δήλωσε: «Δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Ίσως όμως είναι το τέλος της αρχής».

«Το νούμερο ένα “προπατορικό αμάρτημα” κατά κάποιον τρόπο είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να συντηρήσουν την οικονομία, η οποία βρισκόταν σε λήθαργο, προκειμένου να διασωθούν ανθρώπινες ζωές, επομένως μιλάμε για περίπου 10-15% του ΑΕΠ», δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNBC.

«Το δεύτερο σημείο -προφανώς είχαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες- είναι επίσης ότι είχαμε τεράστια αύξηση στις αποταμιεύσεις σε συνδυασμό με το «greedflation» (από τις λέξεις «greed» -απληστία- και «inflation» -πληθωρισμός), με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να έχουν το περιθώριο να ανεβάσουν τις τιμές περισσότερο από το δικαιολογημένο και γι’ αυτό βλέπουμε τα περιθώρια κέρδους σε επίπεδα ρεκόρ την τελευταία δεκαετία», τόνισε.

Οι εταιρείες ανέπτυξαν μία «φυσική ανοσία» στα επιτόκια δανεισμού, υποστήριξε ο Agbo-Bloua, καθώς μπόρεσαν να συντηρηθούν οικονομικά και να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές, οι οποίοι και αναμένουν υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες στο μέλλον.

«Τέλος, η αγορά εργασίας είναι πολύ “σφιχτή” και έχουμε βραδύτερη ανάπτυξη παραγωγικότητας, η οποία ανεβάζει το κόστος εργασίας και φέρνει αυτό το αρνητικό σπιράλ μισθών-τιμών», δήλωσε.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προκαλέσουν μία ύφεση, ώστε να οδηγήσουν σε άνοδο της ανεργίας και να προκαλέσουν μείωση της ζήτησης, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο», τόνισε στο CNBC.

Ο Agbo-Bloua τόνισε πως ο αντίκτυπος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής καθυστερεί να φανεί στην οικονομία περίπου τρία με πέντε τρίμηνα. Τόνισε όμως ότι οι αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσέφεραν «μαξιλάρι» στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές, ενώ οι επιχειρήσεις μπόρεσαν να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους. Με αυτό τον τρόπο, η αγορά εργασίας έμεινε ανθεκτική. Ωστόσο, τώρα, για τον λόγο αυτό μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω η εμφάνιση των αποτελεσμάτων της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.

Ύφεση

Προκειμένου να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους, οι κεντρικές τράπεζες -και ιδίως η Fed- θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να προκαλέσουν ύφεση. «Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ύφεση ή επιβράδυνση στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο του 2024, διότι θεωρούμε ότι τελικά η σύσφιγξη θα έχει τα αποτελέσματά της, δεν εξαφανίζεται».«Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, δεν βλέπουμε ύφεση στην Ευρωζώνη, διότι βλέπουμε ότι η ζήτηση είναι 2 με τρεις μονάδες πάνω από την προσφορά και επομένως αναμένουμε περισσότερο επιβράδυνση, αλλά όχι ύφεση», τόνισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η δύσκολη απόφαση της ΕΚΤ – Δεν ξέρει αν πρέπει να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια

Luis de Guindos (ΕΚΤ): Οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν

Υπερκέρδη 1 τρισ. δολαρίων για τις 722 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News