Business & Finance Κυριακή 9/07/2023, 13:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Villeroy: Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα σταματήσουν σύντομα σε «υψηλό επίπεδο»

Villeroy: Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα σταματήσουν σύντομα σε «υψηλό επίπεδο»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, αλλά στη συνέχεια θα τα διατηρήσει σε ένα «υψηλό επίπεδο» για να διασφαλίσει τον πλήρη αντίκτυπο στην οικονομία, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.

Ο κύκλος σύσφιξης ρεκόρ της ΕΚΤ θα φέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% μέχρι το 2025, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Η αύξηση των τιμών στη Γαλλία έχει ήδη αφήσει πίσω το ανώτατο σημείο της, επιβραδυνόμενη στο 5,3% από πάνω από 7% νωρίτερα φέτος, πρόσθεσε.

«Στη ζώνη του ευρώ, πιστεύω ότι σύντομα θα φτάσουμε στο υψηλό σημείο των επιτοκίων», δήλωσε ο Villeroy σε συνέδριο στην Aix-en-Provence της Γαλλίας. «Αλλά όταν λέω υψηλό σημείο αυτό δεν είναι μια “κορυφή”, μάλλον θα είναι ένα υψηλό “οροπέδιο”, στο οποίο θα πρέπει να παραμείνουμε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μεταδώσουμε πλήρως όλες τις επιδράσεις της νομισματικής πολιτικής».

Villeroy: Οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα σταματήσουν σύντομα σε «υψηλό επίπεδο»-1

 

Τα σχόλια του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη έρχονται λίγο πριν την απόφαση στις 27 Ιουλίου, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν αν θα αυξήσουν εκ νέου το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας Mario Centeno, μιλώντας στο ίδιο πάνελ με τον Villeroy, δήλωσε ότι η ΕΚΤ σημειώνει πρόοδο όσον αφορά τον έλεγχο της αύξησης των τιμών.  Παρατήρησε επίσης ότι η αγορά εργασίας στην Ευρώπη είναι η ισχυρότερη που υπήρξε ποτέ.

Ο Villeroy αναφέρθηκε σε μια συζήτηση σχετικά με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό που επανήλθε στην επιφάνεια στο ετήσιο συνέδριο της Aix-en-Provence, λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να τον αυξήσουμε. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό και θα έβλαπτε την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας. 

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire συμμετέχοντας σε συζήτηση μεταξύ οικονομολόγων σχετικά με το αν ένας υψηλότερος στόχος θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χρηματοδότηση της μετάβασης στο κλίμα, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «ταμπού».

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News