Business & Finance Πέμπτη 20/07/2023, 12:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκε η τιμή των σιτηρών – Η προειδοποίηση της Ρωσίας τρόμαξε την αγορά

Εκτινάχθηκε η τιμή των σιτηρών – Η προειδοποίηση της Ρωσίας τρόμαξε την αγορά

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η τιμή του σιταριού, παρότι χθες έκανε το μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα της τελευταίας δεκαετίας.

Ο λόγος είναι η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία επί σχεδόν έναν χρόνο διασφάλιζε την ομαλότητα των εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και οι ρωσικές απειλές που ακολούθησαν προς τα πλοία που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τα ουκρανικά λιμάνια.

Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε πως όλα τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία κινούνται προς τα ουκρανικά λιμάνια, θα θεωρούνται από σήμερα ως πιθανά μέσα μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού. Στην αρχή της εβδομάδας η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως αποχωρεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά, έπειτα από επανειλημμένες παρατάσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Μαύρη Θάλασσα είναι κεντρική εμπορική αρτηρία για τις ουκρανικές εξαγωγές, πόσο μάλλον για τη συγκεκριμένη περίοδο του θερίσματος. Το κλείσιμο της θαλάσσιας διόδου ενδέχεται να επιβραδύνει την διοχέτευση της επόμενης σοδειάς παγκοσμίως.

Μάλιστα, οι μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η Ρωσία ενδέχεται να έχει τοποθετήσει νάρκες στα ουκρανικά εμπορικά λιμάνια.

Οι εξελίξεις έσπειραν βάσιμες ανησυχίες στην αγορά, με αποτέλεσμα τα προθεσμιακά συμβόλαια του σίτου στο Σικάγο να ενισχυθούν κατά 1%, αφότου εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν 9% στη χθεσινή συνεδρίαση. Από την αρχή της εβδομάδας έχει καταγραφεί αύξηση περίπου 14%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2012.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία αρνείται να επεκτείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά

Τρόφιμα: Τι θα φέρει η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News