Business & Finance Δευτέρα 17/07/2023, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AI: Επενδυτική ευκαιρία ή «φούσκα»; Και τα δύο, λέει CEO

AI: Επενδυτική ευκαιρία ή «φούσκα»; Και τα δύο, λέει CEO

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η μεγαλύτερη «φούσκα» όλων των εποχών. Αυτό δήλωσε ο Emad Mostaque, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΙ ανοιχτού κώδικα Stability AI, στο πλαίσιο συζήτησης με αναλυτές της UBS την περασμένη εβδομάδα.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η ΑΙ εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ πρώιμα στάδια και δεν είναι ακόμη έτοιμη για ευρεία υιοθέτηση σε ορισμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα ο τραπεζικός. «Το αποκαλώ η φούσκα του “dot AI” και δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στη φούσκα dot com. 

Σημειώνεται πως η Stability AI είναι η εταιρεία πίσω από το Stable Diffusion, ένα από τα δημοφιλέστερα εργαλεία παραγωγικής ΑΙ εκτός του ChatGPT, που έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση. Επίσης, ο Mostaque έχει κατηγορηθεί για παραποίηση του βιογραφικού του, έναν ισχυρισμό τον οποίο έχει αρνηθεί.

O Mostaque δήλωσε ότι η συνολική επένδυση που απαιτείται για την ΑΙ είναι πιθανό να ανέρχεται στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ επίσης, εκτίμησε ότι οι τράπεζες όπως η UBS θα υποχρεωθούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, διότι είναι μία «τεράστια αγορά».

Προσέθεσε όμως ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης. «Δεν είναι εντελώς έτοιμη» να υιοθετηθεί σε μεγάλη κλίμακα εντός μεγάλων κλάδων, όπως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, «αλλά μπορούμε να δούμε την αξία» που θα προσθέσει, δήλωσε ο Mostaque.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν όπως πρέπει την τεχνητή νοημοσύνη στις καθημερινές τους δραστηριότητες θα «τιμωρηθούν» από το χρηματιστήριο. Ενδεικτικά, έδωσε το παράδειγμα της Google, η οποία έχασε 100 δισ. δολάρια σε μία μέρα, αφότου το chatbot Bard απoδείχθηκε πως έδινε λάθος πληροφορίες.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι αληθινό. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλές επενδύσιμες ευκαιρίες εδώ και ότι θα δείτε τον κόσμο να μετακινείται από τους καλύτερους κατασκευαστές τσιπ σε εταιρείες που χρησιμοποιούν την ΑΙ για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Και θα δείτε την αγορά να τιμωρεί όσους δεν την χρησιμοποιούν», δήλωσε.

«Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά θέματα των επόμενων ετών», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Περιορισμένος ο αντίκτυπος της ΑΙ στην αγορά εργασίας

Google: Το Bard έρχεται στην Ελλάδα – Οι νέες δυνατότητες

Elon Musk: Φτιάχνει εταιρεία ΑΙ για να «κατανοήσει την αληθινή φύση του σύμπαντος»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News