Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 12:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις: Στο AI στρέφονται οι μισές επιχειρήσεις διεθνώς

Επενδύσεις: Στο AI στρέφονται οι μισές επιχειρήσεις διεθνώς

Αύξηση των επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έφερε η εμφάνιση του ChatGPT, με σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις διεθνώς (45%) να δηλώνει πως έκανε στροφή προς τον συγκεκριμένο τομέα. Αυτό διαπιστώνει έρευνα της Gartner, η οποία διαπιστώνει επίσης ότι το 70% των εταιρειών εξερευνά τον κλάδο της παραγωγικής AI, ενώ το 19% το αξιοποιεί ήδη σε πιλοτική ή πλήρη λειτουργία. 

«Ο παροξυσμός της τεχνητής νοημοσύνης δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Οι οργανισμοί προσπαθούν να καθορίσουν ποιο μέρος του προϋπολογισμού θα διαθέσουν σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, ποια προϊόντα αξίζουν την επένδυση, πότε να ξεκινήσουν και πώς να μετριάσουν τους κινδύνους, που συνεπάγεται αυτή η αναδυόμενη τεχνολογία», σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ.

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από δημοσκόπηση μεταξύ 2.544 στελεχών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023, με αντικείμενο τον επιχειρηματικό αντίκτυπο του ChatGPT.

Υπερτερούν τα οφέλη

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Gartner, τα περισσότερα στελέχη των επιχειρήσεων (68%) εκτιμούν ότι τα οφέλη της παραγωγικής AI υπερτερούν, σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 5% που πιστεύει ότι υπερτερούν οι κίνδυνοι.

Ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξουν γνώμη όσο αυξάνονται οι επενδύσεις στο ChatGPT. «Ο αρχικός ενθουσιασμός για μια νέα τεχνολογία μπορεί να μετατραπεί σε μια πιο αυστηρή ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων εφαρμογής», αναφέρει η Gartner.

«Οι οργανισμοί είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος ερωτημάτων περί εμπιστοσύνης, κινδύνων, ασφάλειας, ιδιωτικότητας και δεοντολογίας, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσουν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη», προσθέτουν οι αναλυτές.

Η εμπειρία των πελατών

Οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη εστιάζουν ιδίως στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών, όπως παραδέχεται το 38% των στελεχών. Μάλιστα, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, μόνο το 17% των στελεχών ανέφερε τη βελτιστοποίηση κόστους ως τον πρωταρχικό σκοπό των  επενδύσεων στην παραγωγική AI.

«Καθώς οι επιχειρήσεις αρχίζουν να πειραματίζονται με την παραγωγική AI, πολλοί ξεκινούν με εφαρμογές, όπως η βελτίωση περιεχομένου πολυμέσων ή η δημιουργία κώδικα. Αν και αυτές οι προσπάθειες μπορούν να δώσουν μια ισχυρή αρχική προστιθέμενη αξία, η παραγωγική AI έχει τεράστιες δυνατότητες να υποστηρίξει λύσεις που ενισχύουν τους ανθρώπους ή τις μηχανές και εκτελούν αυτόνομα επιχειρηματικές διαδικασίες και διαδικασίες ΙΤ», τονίζει η Gartner.

Και καταλήγει: «Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι CIO, που αξιοποιούν την παραγωγική AI, για να οδηγήσουν τον μετασχηματισμό μέσω νέων προϊόντων και επιχειρηματικών μοντέλων, θα βρουν τεράστιες ευκαιρίες για αύξηση εσόδων».

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΣΕΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο πρώτος άνθρωπος που ηττήθηκε από τη μηχανή: Το μήνυμά του προς την ανθρωπότητα

Με «συνάδελφο» την ΑΙ: Ποιες θα είναι οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στην εργασία

Οι ελληνικοί κλάδοι που πρωτοστατούν στην AI – Πώς επηρεάζει τους εργαζομένους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News