Business & Finance Κυριακή 9/07/2023, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συμβουλές για να επιβιώσετε από τις μακροσκελείς συνεντεύξεις εργασίας 

Τέσσερις συμβουλές για να επιβιώσετε από τις μακροσκελείς συνεντεύξεις εργασίας 

Πλέον οι εταιρείες έχουν όλο και περισσότερες απαιτήσεις στη διαδικασία πρόσληψης ενός νέου ατόμου. Οι υποψήφιοι, περνούν από συνεντεύξεις με διάφορα στελέχη, case study, ακόμη και δοκιμές πριν ενταχθούν στην ομάδα μόνιμα. 

«Η πρόσληψη, η ενσωμάτωση και η εκπαίδευση είναι μια δαπανηρή διαδικασία και οι εταιρείες θέλουν να είναι σίγουρες ότι θα βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο από την αρχή», δήλωσε ο Richard Lambert ειδικός στα θέματα εργασίας στο CNBC.

Ακολουθούν τέσσερις συμβουλές για να επιβιώσετε στις μακροσκελείς διαδικασίες συνέντευξης:

1. Ερευνήστε την εταιρεία και το ρόλο

Όταν αντιμετωπίζετε μια εκτεταμένη διαδικασία συνέντευξης, αφιερώστε χρόνο για να αξιολογήσετε την ευκαιρία με βάση τους προσωπικούς και επαγγελματικούς σας στόχους, είπε ο Steven Leitch, προπονητής καριέρας και ειδικός στο βιογραφικό. Αυτό θα καθορίσει εάν αξίζει να δώσετε περισσότερη ενέργεια στη διαδικασία.

«Κοιτάξτε τη φήμη, την κουλτούρα και τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν η εταιρεία ευθυγραμμίζεται με τις αξίες σας,» σημείωσε.

Θα πρέπει επίσης να αξιολογήσετε τον ρόλο και τις δυνατότητές του για ανάπτυξη, πρόσθεσε.

«Σκεφτείτε τις δυνατότητες της θέσης για μάθηση, εξέλιξη σταδιοδρομίας και πρόοδο. Αξιολογήστε εάν η ευκαιρία ευθυγραμμίζεται με τους μακροπρόθεσμους στόχους σας και εάν η επένδυση χρόνου και προσπάθειας θα αξίζει τον κόπο,» τόνισε.

2. Ξεκαθαρίστε τις προσδοκίες

Οι συνεντεύξεις για δουλειά με πολλά στάδια, είναι πιθανό να είναι απογοητευτικές, αλλά αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν πρώτα αναζητήσετε σαφήνεια στο δρόμο που ακολουθεί.

«Η ανοιχτή επικοινωνία με τον διευθυντή προσλήψεων ή τον εκπρόσωπο HR θα σας δώσει μια καλύτερη κατανόηση του τι να περιμένετε», είπε ο Leitch.

«Αναζητήστε σαφήνεια σχετικά με τον αριθμό των γύρων συνέντευξης, τις δοκιμές και το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας,» πρόσθεσε.

Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε τη διάθεση να αντέξετε κατά τη διάρκεια όλων των σταδίων ως υποψήφιος.

«Όταν προετοιμάζεστε για έναν μαραθώνιο, δεν εκνευρίζεστε με το πόσο διαρκεί η πορεία του μαραθωνίου – εκπαιδεύεστε για να ανταποκριθείτε στην πρόκληση», είπε ο Lambert.

«Το ίδιο και με τη φυσιολογική πλέον μακρά διαδικασία συνέντευξης: Εάν έχετε υπόψη σας ότι η συνέντευξη θα είναι μαραθώνιος, θα το περιμένετε και θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να δείτε τα πράγματα μέχρι το τέλος».

Η Ayomi Samaraweera, πρώην σύμβουλος διαχείρισης και τώρα TikToker που προσφέρει συμβουλές σταδιοδρομίας, έχει περάσει από εννέα γύρους συνεντεύξεων για δουλειά. Είπε στο CNBC ότι είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα χρήματα που δίνονται. 

«Δεν θέλετε να βρεθείτε σε μια θέση όπου έχετε κάνει επτά συνεντεύξεις, σας προσφέρουν τον ρόλο και τα χρήματα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας, ενώ το χάσμα είναι πολύ μεγάλο για να κλείσει μέσω μίας διαπραγμάτευσης,» υπογράμμισε.

3. Ζυγίστε άλλες επιλογές

Ενώ περνάτε από μια μακρά διαδικασία συνέντευξης, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να εξερευνάτε άλλες ευκαιρίες.

«Μην βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι. Εξετάστε άλλες θέσεις εργασίας και συνεχίστε τη δικτύωση για να διατηρήσετε τις επιλογές σας ανοιχτές», είπε ο Leitch.

«Ακόμα κι αν έχετε προχωρήσει στη διαδικασία συνέντευξης για έναν ρόλο, θα πρέπει πάντα να ψάχνετε για άλλους. Αυτό μπορεί επίσης να σας δώσει μόχλευση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης εάν τελικά σας κάνουν προσφορά,» υποστήριξε.

4. Να είστε συνεπείς

Εάν περνάτε από πολλούς γύρους συνεντεύξεων με διάφορα άτομα σε μια εταιρεία, είναι σημαντικό να παραμείνετε συνεπείς όταν απαντάτε σε παρόμοιες ερωτήσεις.

«Αλλά θα πρέπει επίσης να προσαρμόσετε τις απαντήσεις σας στο συγκεκριμένο πλαίσιο και στα άτομα που εμπλέκονται», είπε ο Leitch.

Ο Lambert πρόσθεσε: «Κάποιος που διεξάγει μια συνέντευξη μπορεί να μην γνώριζε τις προηγούμενες απαντήσεις της διαδικασίας — ή μπορεί να γνώριζε καλά την προηγούμενη συνέντευξη και να θέλει να δει πόσο συνεπής είστε στις απαντήσεις σας».

Δείτε πώς μπορείτε να προσεγγίσετε αποτελεσματικά κάθε γύρο, σύμφωνα με τον Leitch:

  • Ελέγξτε τις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις
  • Προσαρμόστε τις απαντήσεις στο κοινό
  • Επιδείξτε ανάπτυξη και νέες γνώσεις 
  • Χρησιμοποιήστε τεχνικές αφήγησης

«Τελικά, εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας. Εάν αισθάνεστε ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται πραγματικά και ο ρόλος ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες σας, ίσως αξίζει να περάσετε από τη διαδικασία εκτεταμένης συνέντευξης», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, ίσως είναι καλύτερο να επανεκτιμήσετε την ευκαιρία, αν αισθανθείτε ότι υπάρχουν κόκκινες σημαίες, όπως έλλειψη διαφάνειας ή ασέβεια προς τους υποψηφίους,» κατέληξε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Τεμπελιά με άλλο όνομα; Η νέα τάση στα γραφεία είναι το «bare minimum Monday»

Έρχεται ύφεση; Πώς να σώσετε τη δουλειά σας από τις απολύσεις

Έχει τύχει σε όλους: Οι 5 τύποι κακού αφεντικού και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News