Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 14:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Το Trip.com επιδοτεί τους εργαζόμενους που κάνουν παιδιά 

Κίνα: Το Trip.com επιδοτεί τους εργαζόμενους που κάνουν παιδιά 

Η κινεζική Trip.com Group Ltd. δήλωσε ότι θα προσφέρει επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας σε υπαλλήλους για κάθε νεογέννητο παιδί έως την ηλικία των πέντε ετών, μέρος ενός φιλικού προς την οικογένεια προγράμματος, που ξεκίνησε καθώς τα ποσοστά γεννήσεων μειώνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, όσοι έχουν εργαστεί για το διαδικτυακό τουριστικό γραφείο για τρία ή περισσότερα χρόνια θα δικαιούνται ετήσιο μπόνους μετρητών 10.000 γιουάν (1.379 δολάρια) από τα πρώτα γενέθλια του παιδιού. Η επιδότηση είναι μέρος ενός προγράμματος 1 δισεκατομμυρίου γιουάν που δημιουργεί η εταιρεία, για να στηρίξει όσους έχουν ή σκέφτονται να αποκτήσουν οικογένεια.

Η κίνηση έρχεται καθώς η Κίνα βιώνει μια ταχεία μείωση του ποσοστού γεννήσεων της και κατέγραψε μείωση πληθυσμού πέρυσι για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1960. Εν τω μεταξύ, ο περιφερειακός ανταγωνιστής της, η Ινδία, πήρε τα σκήπτρα ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, νωρίτερα φέτος.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Trip.com, James Liang, δήλωσε ότι η εταιρεία «στοχεύει να παρέχει οικονομική υποστήριξη που θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους μας να ξεκινήσουν ή να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους χωρίς συμβιβασμούς στους επαγγελματικούς τους στόχους και τα επιτεύγματά τους».

Ο Liang, του οποίου οι μεταδιδακτορικές σπουδές επικεντρώθηκαν στον πληθυσμό και την οικονομία, είναι γνωστός υπέρμαχος της κατάργησης της πολιτικής για το ένα παιδί της Κίνας και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό μέτρα για τον περιορισμό του μειωμένου ποσοστού γονιμότητας της χώρας.

Ενώ το αυξανόμενο κόστος της ανατροφής παιδιών και των επιπέδων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των γυναικών έχει συμβάλλει στη μείωση των ποσοστών γονιμότητας στην Κίνα, ορισμένες γυναίκες εργαζόμενες αντιμετωπίζουν επίσης εργασιακές κουλτούρες υψηλής πίεσης, δυνητικά μεροληπτικές που τις οδηγούν να καθυστερήσουν ή να εγκαταλείψουν τα σχέδια για τεκνοποίηση. Κάποιες ανησυχούν μήπως χάσουν ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη ή ακόμα και τη δουλειά τους εάν πάρουν αρκετούς μήνες άδεια μητρότητας ή αν μείνουν έγκυες.

Η Κίνα έχει δει το ποσοστό γεννήσεών της να μειώνεται κατά τη διάρκεια των ετών. Το μέτρο, το οποίο παρακολουθεί τον μέσο αριθμό γεννήσεων στη διάρκεια της ζωής ανά γυναίκα, έπεσε στο 1,07 το 2022, πολύ κάτω από το 2,1 που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού, εξαιρουμένης της μετανάστευσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεκίνο έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη της χώρας που επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε μια σειρά από υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να ελαφρύνει την οικονομική επιβάρυνση των ζευγαριών που αναζητούν βοήθεια γονιμότητας και να ενθαρρύνει περισσότερες γεννήσεις.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πεκίνο: Πληρώνει υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για τη λύση του δημογραφικού 

«Κλειδί» στη λύση του δημογραφικού, η αλλαγή στις πολιτικές των χώρων εργασίας 

Ανάπτυξη, απασχόληση και δημογραφικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News