Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 13:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ύφεση; Πώς να σώσετε τη δουλειά σας από τις απολύσεις

Έρχεται ύφεση; Πώς να σώσετε τη δουλειά σας από τις απολύσεις

Η απειλή της ύφεσης είναι πλέον μία πραγματικότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και όλα δείχνουν ότι ένα νέο κύμα απολύσεων είναι προ των πυλών.

Ακόμα και στον τεχνολογικό τομέα, όπου έως πρότινος οι εταιρείες έδιναν μάχη για να εξασφαλίσουν ταλέντα, τα στοιχεία του Layoffs Tracker δείχνουν ότι έχουν ήδη γίνει πάνω από 100.000 απολύσεις διεθνώς.

Η αλλαγή του κλίματος στην αγορά εργασίας είναι ραγδαία, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που όλοι μιλούσαν για την τάση της Μεγάλης Παραίτησης, τη δυσκολία των εταιρειών να βρουν προσωπικό και τις δραματικές ελλείψεις εργαζομένων. Τώρα, η δύναμη την οποία είχαν οι εργαζόμενοι έναντι των εργοδοτών φαίνεται να αντιστρέφεται με ταχείς ρυθμούς.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, το Fast Company δίνει μερικές συμβουλές σε όσους ανησυχούν ότι η επιχείρηση για την οποία δουλεύουν θα κάνει απολύσεις και θέλουν να σώσουν τη θέση τους.

Προωθείστε τη δουλειά σας

Όταν λαμβάνονται αποφάσεις για τις θέσεις εργασίας, είναι σημαντικό να υπενθυμίσετε στους ανωτέρους σας την αξία που φέρνετε στην εταιρεία. Εκμεταλλευτείτε την επόμενη συνάντηση με τον προϊστάμενό σας για να τον ενημερώσετε για τον ρόλο σας στην εταιρεία, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που έχετε καθώς και για τις επιδόσεις σας. Συχνά, οι προϊστάμενοι μπορεί να μην έχουν πλήρη εικόνα του εργασιακού φόρτου που έχει ο κάθε εργαζόμενος ή των όσων έχει επιτύχει.

Μείνετε στο ραντάρ

Εάν οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες, βρείτε τρόπους για να μείνετε στο ραντάρ του προϊστάμενού σας. Ειδικά όσοι δουλεύουν από το σπίτι είναι εύκολο να ξεχαστούν.

Ένας τρόπος για να το αντιμετωπίσετε αυτό είναι να πηγαίνετε στο γραφείο συχνότερα, ακόμα και εάν έχετε την επιλογή της τηλεργασίας.

Γίνετε απαραίτητοι

Όσο πιο πολύτιμοι είστε για την εταιρεία, τόσο πιο ασφαλής είναι η θέση σας. Μπορείτε να προσφερθείτε να αναλάβετε ένα project με το οποίο κανένας δεν θέλει να ασχοληθεί. Και ενώ οι άλλοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση, εσείς προσπαθήστε να είστε θετικοί και να ψάχνετε για δημιουργικές λύσεις.

Βρείτε τρόπους να μειώσετε το κόστος ή να αυξήσετε τα έσοδα στο τμήμα σας. Για παράδειγμα, μήπως μπορείτε να ακυρώσετε συνδρομές που δεν είναι αναγκαίες για τη δουλειά σας ή να διαπραγματευτείτε μειώσεις τιμών από προμηθευτές και συνεργάτες; Εάν έχετε εξοικονομήσει χρήματα για την εταιρεία, αυτό σίγουρα θα μετρήσει υπέρ σας στην περίπτωση απολύσεων.

Ασχοληθείτε και με άλλα πράγματα

Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε το ρίσκο σας σε μία ύφεση είναι να διαφοροποιήσετε τις πηγές εσόδων σας. Μην στηρίζεστε μόνο σε μία δουλειά. Εκμεταλλευτείτε τις ικανότητές σας για να βρείτε μία part-time δουλειά ή να δουλέψετε free lance στον ελεύθερο χρόνο σας.

Σκεφτείτε ρεαλιστικά για όλα τα ενδεχόμενα

Κάντε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε μία απόλυση, όμως από την άλλη πλευρά, φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Φτιάξτε το βιογραφικό σας, τον λογαριασμό σας στο LinkedIn και μάθετε ποιες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν στον τομέα σας.

Εάν έχετε παραμελήσει το επαγγελματικό σας δίκτυο επαφών, τώρα είναι η ώρα να τηλεφωνήσετε σε παλιούς φίλους και πρώην συναδέλφους που θα μπορούσαν να σας ειδοποιήσουν για κάποια ευκαιρία πρόσληψης ή να σας κλείσουν κάποια συνέντευξη για δουλειά. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε να φύγετε, αλλά δεν βλάπτει να έχετε ερευνήσει τις επιλογές σας πριν χτυπήσει το κύμα των απολύσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Έρχεται ύφεση; Αυτά είναι τα 4 πιο ασφαλή επαγγέλματα

Πώς να γίνετε αναντικατάστατοι: Οι δέκα απαραίτητες δεξιότητες για την επόμενη δεκαετία

Το κίνημα της «Σιωπηλής Παραίτησης»: Θέλουν να πληρώνονται για να μην δουλεύουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News