Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 14:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισλανδία: Ανάπτυξη 4% στην οικονομία, λόγω της τουριστικής έκρηξης

Ισλανδία: Ανάπτυξη 4% στην οικονομία, λόγω της τουριστικής έκρηξης

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισλανδίας θα αυξηθεί κατά 4% φέτος, καθώς ο τουρισμός ενισχύει την οικονομία του νησιού του Βόρειου Ατλαντικού, σύμφωνα με πρόβλεψη της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Το ΑΕΠ πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 2,5% το επόμενο έτος και 2,4% το 2025, ανέφερε την Παρασκευή η Στατιστική Υπηρεσία της Ισλανδίας στην τελευταία της οικονομική πρόβλεψη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας, ο οποίος αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 8,75%, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η οικονομία είναι «πολύ καυτή» και είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει ότι το επιτόκιο αναφοράς μπορεί να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό. Ωστόσο, η σημερινή (30/6) πρόβλεψη, είναι κάπως χαμηλότερη από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας στις 24 Μαΐου για αύξηση του ΑΕΠ στο 4,8% το 2023.

Οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 8,3% φέτος, λόγω της μεγαλύτερης δραστηριότητας στον τουριστικό τομέα, ανέφερε η υπηρεσία. Οι αυξήσεις των μισθών και η υψηλή πληθυσμιακή αύξηση βοηθούν επίσης την οικονομία υποστηρίζοντας την αύξηση της κατανάλωσης.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει εκτιναχθεί φέτος, πρόκειται να μειωθεί «σταδιακά» στο 8,7% κατά μέσο όρο το 2023. Το επιτόκιο θα μειωθεί στο 4,9% το επόμενο έτος, υποβοηθούμενο από τον χαμηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως και την ψυχρή οικονομία, σημείωσε η υπηρεσία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η τετραήμερη εργασία κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο – 4 χώρες που πειραματίζονται

Oι 10 καλύτερες χώρες για τους ψηφιακούς νομάδες – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

WEF: Χρειάζονται άλλα 131 χρόνια για την ισότητα ανδρών-γυναικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News