Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 12:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες παγκοσμίως τις διαρροές δεδομένων στο Darknet

Πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες παγκοσμίως τις διαρροές δεδομένων στο Darknet

Η ομάδα Kaspersky Digital Footprint Intelligence παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας darknet leak monitoring που έλαβε χώρα το 2022. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ειδικοί παρακολούθησαν αναρτήσεις στο Dark web για τον εντοπισμό επικίνδυνων περιστατικών, μέσω των οποίων οι χρήστες μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων εταιρειών ή σε παραβιασμένους λογαριασμούς, ενώ ενημέρωσαν τις εταιρείες που έπεσαν θύματα.

Όπως προκύπτει, εταιρείες από την Ευρώπη αποτέλεσαν τα συχνότερα θύματα, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25% όλων των ειδοποιήσεων. Αυτή η παγκόσμια τάση αναδεικνύει την ελλιπή προετοιμασία, την άρνηση και την αμέλεια των εταιρειών που έπεσαν θύματα σε περαστικά που σχετίζονται με διαρροές δεδομένων. Το ετήσιο συνέδριο Kaspersky NEXT 2023 αποκαλύπτει βασικές λεπτομέρειες.

Ως μέρος της πρόσφατης πρωτοβουλίας της ομάδας Kaspersky Digital Footprint Intelligence, κάθε φορά που εντοπιζόταν ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας που αφορούσε παραβιασμένα εταιρικά δεδομένα στο Dark web, όπως πωλήσεις βάσεων δεδομένων, παραβιάσεις υποδομής ή ransomware, η εταιρεία-θύμα λάμβανε αμέσως ειδοποίηση από την ομάδα της Kaspersky σχετικά με την απειλή.

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, 258 εταιρείες παγκοσμίως έλαβαν αναφορές περιστατικών. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επηρεάστηκαν συχνότερα από διαρροές, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 25% των ειδοποιήσεων – ή πιο συγκεκριμένα 66 αναφερθέντα περιστατικά – που ήταν κρίσιμα και ευαίσθητα στον χρόνο, απαιτώντας άμεση προσοχή από την εταιρεία-θύμα. Τα περιστατικά που αφορούσαν πλαστά, δημόσια ή γενικά δεδομένα δεν κοινοποιήθηκαν μέσω αναφοράς. Η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε σε forum και blogs του Dark web, καθώς και σε σκιώδη κανάλια του Telegram. Για να αποτραπεί η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στην υποδομή των εταιρειών που έπεσαν θύματα, τα παραβιασμένα δεδομένα δεν επαληθεύτηκαν με κανέναν τρόπο.

Πώς διαχειρίζονται οι εταιρείες παγκοσμίως τις διαρροές δεδομένων στο Darknet-1

Χώρες και περιοχές βάσει του αριθμού των αναφερόμενων περιστατικών για το 2022.

Πηγή: Kaspersky Digital Footprint Intelligence

Έλλειψη προετοιμασίας, άρνηση και αμέλεια: πώς αντιδρούν οι εταιρείες παγκοσμίως στις διαρροές δεδομένων

Τα παγκόσμια αποτελέσματα της πρωτοβουλίας ανέδειξαν μια ανησυχητική τάση: το 42% των εταιρειών δεν διαθέτουν ειδικό σημείο επαφής για περιστατικά στον κυβερνοχώρο, ενώ το 28% δείχνει αδιαφορία και το 2% αρνείται τα περιστατικά. Αυτή η αμέλεια ενέχει τον κίνδυνο κυρώσεων, απωλειών τόσο οικονομικής φύσης όσο και σε επίπεδο αξιοπιστίας, καθώς στην Ευρώπη η διασφάλιση των δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντική μέσω των ιδιαίτερα αυστηρών κανονισμών GDPR. Ευτυχώς, το 22% αντέδρασε κατάλληλα, αποδέχτηκε τις πληροφορίες και αντιμετώπισε τους κινδύνους, ενώ το 6% γνώριζε ήδη το περιστατικό, εφαρμόζοντας προληπτική παρακολούθηση.

«Τα στοιχεία που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αφορούν την αντίδραση των εταιρειών στην παραβίαση δεδομένων τους και την κοινοποίηση τους στο Darknet, θα λέγαμε ότι είναι  αποθαρρυντικά. Μόνο το ένα τρίτο των εταιρειών ανταποκρίθηκε επαρκώς στην κατάσταση, ενώ η πλειονότητα φαίνεται να περιδινείται μεταξύ άρνησης, άγνοιας και αδυναμίας», σύμφωνα με την Yuliya Novikova, Επικεφαλής του Digital Footprint Intelligence. «Ενώ η παρακολούθηση του Darknet φαινόταν αρκετά περίπλοκη κατά το παρελθόν, η κατάσταση έχει πια μεταβληθεί. Πλέον, αποτελεί πολύτιμη πηγή δεδομένων προκειμένου οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας να ανακαλύψουν περισσότερα για το τρέχον πεδίο απειλών, είτε αφορά αναλυτές CTI, είτε αναλυτές SOC κ.α. Η συγκεκριμένη πηγή προσφέρει άμεσες απαντήσεις σε περιστατικά ασφαλείας, όπως προσφορές για πώληση πρόσβασης σε εταιρικά συστήματα ή διαρροές δεδομένων, συμβάλλοντας τελικά στην αποφυγή παραβιάσεων δεδομένων».

Για να προστατευτούν οι οργανισμοί από παρόμοιες απειλές, οι ειδικοί της Kaspersky προτείνουν:

  • Να διατηρούν πάντα ενημερωμένο το λογισμικό σε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιούν για να αποτρέψουν την εισβολή στο δίκτυό τους μέσω της εκμετάλλευσης ευπαθειών. Να εγκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό ενημερώσεις κώδικα για νέες ευπάθειες. Μόλις γίνει λήψη, οι φορείς απειλών δεν μπορούν πλέον να κάνουν κατάχρηση της ευπάθειας.
  • Να αξιοποιήσουν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο του Threat Intelligence για να παραμείνουν ενημερωμένοι σχετικά με τα πραγματικά TTP που χρησιμοποιούνται από τους απειλητικούς φορείς.
  • Να χρησιμοποιούν το Kaspersky Digital Footprint Intelligence για να βοηθήσουν τους αναλυτές ασφαλείας να εξερευνήσουν την οπτική ενός εν δυνάμει επιτιθέμενου στους πόρους της εταιρείας τους και να ανακαλύψουν αμέσως τους πιθανούς φορείς επίθεσης που έχουν στη διάθεσή τους. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η επίγνωση σχετικά με τις υπάρχουσες απειλές στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να προσαμόσουν τις άμυνές τους ανάλογα ή να λάβουν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης και εξάλειψης.
  • Εάν αντιμετωπίσουν κάποιο περιστατικό, η υπηρεσία Kaspersky Incident Response θα τους βοηθήσει να ανταποκριθούν και να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες, ιδίως μπορεί να εντοπίσει παραβιασμένους κόμβους και να προστατεύσει την υποδομή από παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.

moneyreview.gr  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News