Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 12:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράλι στον χαλκό – Ελπίδες για αποφυγή ύφεσης στη διεθνή οικονομία

Ράλι στον χαλκό – Ελπίδες για αποφυγή ύφεσης στη διεθνή οικονομία

Θετικά μηνύματα για τη διεθνή οικονομία -κόντρα στις προβλέψεις των οικονομολόγων- ενδέχεται να στέλνουν οι τιμές του χαλκού, οι οποίες ανέκαθεν θεωρούνταν βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Η άνοδος της τιμής του μετάλλου μπορεί να καταδεικνύει αυξημένη ζήτηση και συνεπώς ενισχυμένη οικονομική δραστηριότητα και βέβαια το αντίστροφο, όταν οι τιμές υποχωρούν. Μπορεί όμως να αποδοθεί και σε άλλες αιτίες.

Μετά την διολίσθηση των τιμών κατά τουλάχιστον 17% από τα υψηλά στην αρχή του έτους, ο χαλκός σημειώνει ξανά άνοδο, με κέρδη έως και 12% από τις 25 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα ανήλθε έως και στα 3,96 δολάρια ανά λίβρα.

Η Katie Stockton, ιδρύτρια της εταιρείας ερευνών Fairlead Strategies, υπέδειξε τα πιθανά σημεία «αντίστασης», εάν συνεχίσει το ράλι στις τιμές του χαλκού. «Η σταδιακή συνέχιση της ανόδου θα μπορούσε να επιτρέψει την εξασφάλιση μιας θετικής μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, η οποία θα σκιαγραφεί μια βελτιωμένη εικόνα στην οικονομία. Το δεύτερο σημείο αντίδρασης ανέρχεται μεταξύ 4,2 και 4,3 δολαρίων ανά λίβρα», σημείωνε η Stockton σε σημείωμα προς πελάτες την περασμένη εβδομάδα. Εάν ο χαλκός φτάσει πράγματι στα επίπεδα που προέβλεψε η Stockton, τότε θα πρόκειται για ράλι τουλάχιστον 20% από τα χαμηλά που καταγράφηκαν στα τέλη Μαΐου.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Carson Group, Ryan Detrick, δήλωσε από την πλευρά του πως δεν είναι απίθανο οι τιμές να φτάσουν ακόμη υψηλότερα. «Λένε πως ο χαλκός έχει “διδακτορικό” στη διεθνή οικονομία και ότι η πρόσφατη δυναμική έρχεται σε σύγκρουση με τις πολλές ανησυχίες που ακούμε συνεχώς», δήλωσε ο Detrick στο Business Insider. «Με τις τιμές των ακινήτων να πιάνουν πάτο και τους καταναλωτές σε σχετικά ισχυρή θέση, πιστεύουμε ότι υπάρχει καλή πιθανότητα η οικονομία να αποφύγει μια ύφεση το 2023. Το ότι βλέπουμε τον χαλκό να ανεβαίνει τον τελευταίο καιρό, μπορεί να είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ο “Δρ. Χαλκός” είναι ο μόνος που αντιδρά σε αυτή την προοπτική», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Άλλες αιτίες

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών του χαλκού δεν καταγράφεται πάντοτε λόγω της αύξησης της ζήτησής του. Θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες. Ο Tom Lee της συμβουλευτικής εταιρείας Fundstrat δήλωσε στο Business Insider ότι το πρόσφατο ράλι στον χαλκό θα μπορούσε να αποδοθεί στην επανατοποθέτηση που έκαναν οι επενδυτές στο τέλος του τριμήνου. Ο επικεφαλής αναλυτής της Interactive Brokers, Steve Sosnick, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η μεταβολή των τιμών μπορεί να οφείλεται στη μείωση των αποθεμάτων του χαλκού.

«Όσο οι τιμές αυξάνονταν τον τελευταίο μήνα, τα προθεσμιακά συμβόλαια του επόμενου μήνα αυξήθηκαν ταχύτερα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει κάποια σχετική βραχυπρόθεσμη έλλειψη, η οποία “σπρώχνει” τις τιμές», δήλωσε ο Sosnick. Επίσης, σημείωσε ότι η μείωση των επιτοκίων στην Κίνα ενδέχεται να επηρεάζει τις τιμές του χαλκού περισσότερο από τη γενική κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, δεδομένου ότι «άλλα εμπορεύματα-κλειδιά, όπως το πετρέλαιο, δεν καταδεικνύουν ιδιαίτερη δυναμική στην οικονομία».

Τελικά, η διάρκεια του ράλι θα είναι το στοιχείο που θα δείξει την αιτία πίσω από την πρόσφατη άνοδο του χαλκού, είτε είναι η ανθεκτικότητα της διεθνούς οικονομίας είτε είναι τα χαμηλά αποθέματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Έχει κατεβάσει ταχύτητα «εργοστάσιο του κόσμου»; Οι δύο πλευρές

Παγκόσμια Τράπεζα: Με πολύ χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης οι μεγάλες οικονομίες

EIU: Πώς άλλαξε το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον – Οι νικητές και οι χαμένοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News