Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 13:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμπανάκι ΟΟΣΑ σε κεντρικές τράπεζες: Εμμένουν τα προβλήματα του πληθωρισμού

Καμπανάκι ΟΟΣΑ σε κεντρικές τράπεζες: Εμμένουν τα προβλήματα του πληθωρισμού

Ελαφρώς βελτιωμένες είναι οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία φέτος, αλλά οι κίνδυνοι που απορρέουν από την αντιμετώπιση του πληθωρισμού παραμένουν, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Γκόρμαν.

«Το κόστος ενέργειας και τροφίμων είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την κορύφωση», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της G20. Ο ίδιος απέδωσε την πτώση των τιμών ενέργειας στην «επιτυχημένη» όπως είπε εκστρατεία διαφοροποίησης των πηγών στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε επίσης πως και ο ήπιος χειμώνας βοήθησε στην μείωση της ζήτησης.

Σε έκθεση του Νοεμβρίου, ο ΟΟΣΑ σημείωνε: «Η διεθνής οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με αρκετά χαμηλότερ ρυθμό από το προσδοκώμενο πριν τον πόλεμο – με ήπιο ρυθμό 3,1% το 2022 προτού υποχωρήσει στο 2,2% το 2023 και ανακάμψει σε ένα επίσης χαμηλότερο ρυθμό 2,7% το 2024». Στην ίδια έκθεση φαίνεται πως οι αναδυόμενες οικονομίες θα αποτελέσουν σχεδόν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, καθώς θα σημειωθεί σημαντική επιβράδυνση στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Εμμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι κίνδυνοι από τον πληθωρισμό θα επιμείνουν και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον σωστό τρόπο, δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Ο πληθωρισμός έχει ξεκινήσει να υποχωρεί, αλλά δεν έχουμε ακόμη τον έλεγχο της πρόκλησης. Πρέπει να γίνει κι άλλη δουλειά για την αντιμετώπισή του και ενέχει ρίσκο», δήλωσε ο Κόρμαν.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Fed, ο ίδιος δήλωσε ότι η πολιτική της τράπεζας είναι πιο σταθερή πλέον, μετά την επιθετικότητα του 2022. «Αυτό αναμένουμε ότι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα στοιχεία και θα συνεχίσουν να προσαρμόζουν τις αποφάσεις τους». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Eurostat: Στο 7,3% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,6% στην Ευρωζώνη

Ντάιμον: Η Fed έχει χάσει ελαφρώς τον έλεγχο του πληθωρισμού

Λαγκάρντ: Θα εξετάσουμε τα δεδομένα για νέες αυξήσεις μετά τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News