Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Εύθραυστη η διεθνής ανάκαμψη – Ουραγός της G7 η Βρετανία

ΟΟΣΑ: Εύθραυστη η διεθνής ανάκαμψη – Ουραγός της G7 η Βρετανία

Δύο είναι οι μεγάλες οικονομίες που θα ολοκληρώσουν το 2023 με ύφεση, εν μέσω μίας ήπιας και «εύθραυστης» διεθνούς ανάκαμψης φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Η πρώτη είναι βέβαια η Ρωσία και η δεύτερη η Βρετανία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το μοναδικό μέλος της G7 που θα κλείσει τη χρονιά με ύφεση.

Παρότι ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε προς τα επάνω, και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της G7, τις προβλέψεις για τη Βρετανία, φαίνεται πως η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την ύφεση. Εξάλλου, ο οργανισμός έχει προειδοποιήσει και στο παρελθόν ότι η χώρα «θα μείνει πολύ πίσω» σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, αναμένεται πλέον ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας θα συρρικνωθεί κατά 0,2% φέτος, ενώ το 2024 η ανάκαμψη θα εξαιρετικά ήπια, της τάξης του 0,9%. 

Εύθραυστη η διεθνής ανάκαμψη

Εύθραυστες παραμένουν οι προοπτικές και στη διεθνή σκηνή, παρότι ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε τις προβλέψεις για φέτος στο 2,6% και στο 2,9% το 2024. Πέρυσι, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 3,2%, πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες που είχαν εκφραστεί στην αρχή του 2022, με επιβαρυντικούς παράγοντες τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επακόλουθη κρίση στο κόστος διαβίωσης και την επιβράδυνση στην Κίνα.

Τα σημάδια των τελευταίων μηνών καταδεικνύουν πως ένα μεγάλο μέρος των δυσκολιών έχει κατά πάσα πιθανότητα παρέλθει: υπάρχει βελτίωση του επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος, αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας και των τροφίμων, ενώ βέβαια έχει επανεκκινήσει η κινεζική οικονομία. Ωστόσο, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ, εξακολουθούν να ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι – αν και ελαφρώς πιο διαχειρίσιμοι -, οι οποίοι και καθιστούν τις προβλέψεις ευμετάβλητες.

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ συγκαταλέγει ανάμεσα στους κινδύνους την αβεβαιότητα της εξέλιξης του πολέμου, τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τα χρέη των δανειοληπτών και την υψηλή αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την πιθανότητα αναβίωσης των πιέσεων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα ανέλθει στο 0,8% φέτος και στο 1,5% το 2024 από 3,5% το 2022. Για τις οικονομίες της G20 αναμένει ανάπτυξη 2,6% φέτος και 2,9% του χρόνου από 3,1% πέρυσι. Για τις ΗΠΑ συγκεκριμένα αναμένεται πως θα σημειωθεί ανάπτυξη 1,5% φέτος και 0,9% το 2024 έναντι 2,1% πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση ο ΟΟΣΑ αναφέρεται πως η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική μέχρι να υπάρξουν σαφή σημάδια πως έχουν υποχωρήσει μακροπρόθεσμα οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Για τα μέτρα στήριξης δήλωσε ότι θα πρέπει να στοχεύουν στους ευάλωτους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας. Τέλος, αναφέρει ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Nouriel Roubini: Έρχεται τέλεια καταιγίδα ύφεσης, κρίσης χρέους και πληθωρισμού

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης

Ουραγός της G7 η Βρετανία – Αντίστοιχη ύφεση με τη Ρωσία βλέπουν οικονομολόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News