Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σκάφος που κανείς δεν ήθελε: Από τον Θ. Αγγελόπουλο στον πρώην CEO της Google

Το σκάφος που κανείς δεν ήθελε: Από τον Θ. Αγγελόπουλο στον πρώην CEO της Google

Βρήκε τελικά αγοραστή το Alfa Nero, το σκάφος που είχε κατασκευαστεί αρχικά για τον Έλληνα επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο, πέρασε στα χέρια του Andrey Guryev το 2014 αλλά τελικά κατέληξε στα «αζήτητα» στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, αφότου ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος μπήκε στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης.

Το μήκους 82 μέτρων γιοτ παρέμεινε εγκαταλελειμμένο στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα για πάνω από έναν χρόνο. Το σκάφος είχε κατασκευαστεί για τον Έλληνα επιχειρηματία Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Σύμφωνα με yachtbible.com, ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να το πουλήσει το 2009 αντί 190 εκατ. δολαρίων. Όμως όταν το 2011 δεν είχε βρεθεί ακόμα αγοραστής, η τιμή του έπεσε στα 120 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Andrey Guryev το αγόρασε το 2014.

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει-1

Ωστόσο, ο Guryev, που διαθέτει περιουσία 10,1 δισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση. Έτσι τον Μάρτιο, οι δικηγόροι του επέμεναν ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι ο ιδιοκτήτης του σκάφους, το οποίο είχε συσσωρεύσει έως τότε λογαριασμούς άνω των 500.000 δολαρίων από την παραμονή του στη χώρα της Καραϊβικής, λόγω του κόστους των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και της σίτισης του 5μελούς πληρώματος.

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει-2

«Όπως έχουμε ενημερώσει τις αρχές της Αντίγκουα, ο κ. Guryev ούτε κατέχει ούτε ελέγχει το Alfa Nero και απλώς χρησιμοποιεί κατά καιρούς το σκάφος στο πλαίσιο εμπορικής ναύλωσης από το 2014», απάντησε ο δικηγόρος του επιχειρηματία όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Bloomberg.

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει-3

Είναι λογικό, λοιπόν, ότι οι αξιωματούχοι της Αντίγκουα βιάζονταν να πουλήσουν το Alfa Nero, καθώς όσο αυτό παρέμενε δεμένο στο Falmouth Harbor, ο «λογαριασμός» ανέβαινε τουλάχιστον κατά 110.000 δολάρια τον μήνα.

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει-4

Τελικά, την περασμένη Παρασκευή πραγματοποίησαν δημοπρασία, την οποία κέρδισε ο δισεκατομμυριούχος πρώην CEO της Google, Eric Schmidt, πληρώνοντας 67,6 εκατ. δολάρια για το εγκαταλελειμμένο superyacht. Μέρος των εσόδων της δημοπρασίας θα διατεθεί για να πληρωθούν ο καπετάνιος, το πλήρωμα και προμηθευτές.

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει-5

Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Guryev ότι δεν έχει σχέση με το σκάφος, η κόρη του επενέβη, προσπαθώντας να μπλοκάρει τη δημοπρασία, λέγοντας ότι αυτό της ανήκει.

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει-6

Ο Schmidt ήταν ο CEO της Google από το 2001 έως το 2011, ενώ αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της μητρικής της, Alphabet, το 2018. Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο 60ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 25 δισ. δολαρίων.

Το μυστήριο του εγκαταλελειμμένου σκάφους Έλληνα επιχειρηματία: Το αγόρασε Ρώσος – Κανείς δεν το θέλει-7

Το νέο του σκάφος, πάντως, διαθέτει, μεταξύ άλλων, πισίνα που μετατρέπεται σε ελικοδρόμιο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι rich & famous ψηφίζουν Μεσόγειο: Πόσα superyachts πλέουν στις ελληνικές θάλασσες τώρα

Μποτιλιάρισμα από σούπερ γιοτ στις ελληνικές θάλασσες

Ποιος Έλληνας είναι ο αγοραστής τριών 70μετρων θαλαμηγών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News