Business & Finance Πέμπτη 8/06/2023, 22:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google: Αντιδράσεις από ενώσεις εργαζομένων για την υβριδική επιστροφή στο γραφείο

Google: Αντιδράσεις από ενώσεις εργαζομένων για την υβριδική επιστροφή στο γραφείο

Οι εργαζόμενοι της Google αντιδρούν στην εντολή της διοίκησης της Google η οποία ζητά να βρίσκονται οι υπάλληλοι τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο.

«Μέσα σε μια νύχτα, ο επαγγελματισμός των εργαζομένων αγνοήθηκε υπέρ των διφορούμενων πρακτικών παρακολούθησης της παρουσίας που συνδέονται με τις αξιολογήσεις της απόδοσής μας», δήλωσε την Πέμπτη ο Chris Schmidt, ένας από τους προγραμματιστές της Google, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εργαζομένων της Alphabet, η οποία εκπροσωπεί ένα ποσοστό εργαζομένων της Google.

Η Google της Alphabet Inc. απέστειλε την Τετάρτη ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους υπαλλήλους της σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία ανέμενε ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι θα επέστρεφαν σε τακτική βάση στο γραφείο.

«Δεν πιστεύουν όλοι σε “μαγικές λύσεις”, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεργασία στον ίδιο χώρο συμβάλλει θετικά στην απόδοση των εργαζομένων», έγραψε η επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Fiona Cicconi στο email, το οποίο είδε το Bloomberg. Η Cicconi δήλωσε ότι πολλά από τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν τον Μάιο στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google και στην εκδήλωση Google Marketing Live σχεδιάστηκαν, αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από ομάδες που εργάζονταν δίπλα-δίπλα.

Η προσέλευση θα αποτελεί πλέον παράγοντα στις αξιολογήσεις απόδοσης των εργαζομένων, δήλωσε ο Cicconi, και οι ομάδες θα αρχίσουν να στέλνουν υπενθυμίσεις στους εργαζόμενους που απουσιάζουν συστηματικά από το γραφείο -εκτός ειδικών περιστάσεων, όπως η προειδοποίηση για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα στον Καναδά και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Πρόσθεσε επίσης ότι η Google θα εξετάζει νέα αιτήματα για απομακρυσμένη χρήση μόνο κατ’ εξαίρεση.

Η Google σχεδίαζε προηγουμένως να επαναφέρει τους υπαλλήλους στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Το 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η εταιρεία είχε δηλώσει ότι περίπου το 20% των εργαζομένων θα μπορούσε να εργάζεται εξ αποστάσεως με πλήρη απασχόληση. 

Τον Ιανουάριο, η Alphabet θέσπισε τις μεγαλύτερες περικοπές θέσεων εργασίας στην ιστορία της, μειώνοντας περισσότερο από το 6% του εργατικού δυναμικού της, δηλαδή περίπου 12.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία έχει επίσης εργαστεί για να μειώσει το αποτύπωμα των ακινήτων της, αφού ανακοίνωσε ένα σχέδιο να δαπανήσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια για νέα γραφεία και κέντρα δεδομένων το 2021. Στην έκθεση αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, τον Απρίλιο, η Alphabet δήλωσε ότι δαπάνησε 564 εκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται με τη μείωση των χώρων γραφείων.

«Η υβριδική προσέγγιση έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώσει τα καλύτερα της προσωπικής συνάντησης με τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι για ένα μέρος της εβδομάδας», δήλωσε ο Ryan Lamont, εκπρόσωπος της Google. «Τώρα που εφαρμόζουμε για πάνω από ένα χρόνο αυτόν τον τρόπο εργασίας, ενσωματώνουμε επίσημα αυτή την προσέγγιση σε όλες τις πολιτικές μας για τον εργασιακό χώρο».

Η Ένωση Εργαζομένων της Alphabet αναφέρει ότι έχει 1.400 και πλέον μέλη. Ο Schmidt, δήλωσε ότι μια οριζόντια πολιτική επιστροφής στο γραφείο για όλους αγνοεί τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων.

«Αξίζουμε να έχουμε μία θέση στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν τις ζωές μας, ώστε να καθιερωθούν σαφείς, διαφανείς και δίκαιες συνθήκες εργασίας για όλους μας», δήλωσε ο Schmidt.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News