Business & Finance Κυριακή 28/05/2023, 14:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούνακ: Ζητά την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των σούπερ μάρκετ

Σούνακ: Ζητά την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές των σούπερ μάρκετ

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ για την εισαγωγή ανώτατων τιμών σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί και το γάλα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, όπως ανέφερε η Sunday Telegraph.

Οι προτάσεις βρίσκονται στο «στάδιο υλοποίησης», ανέφερε η Telegraph, επικαλούμενη ένα άτομο που συνδέεται με την Downing Street αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η συμμετοχή των ομίλων λιανικής θα είναι εθελοντική, ανέφερε η Telegraph.

Η πρόταση λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων κυβερνητικών ανησυχιών για τις πιέσεις που δέχονται τα οικονομικά των νοικοκυριών από τον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος δανεισμού. Ο Σούνακ έχει καταστήσει τη μείωση των τιμών καταναλωτή πρωταρχικό στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής και έχει δεσμευτεί να φτάσει τον πληθωρισμό περίπου στο 5% μέχρι το τέλος του έτους. Ο πληθωρισμός ήταν στο 8,7% τον Απρίλιο από περισσότερο από 10% στην αρχή του έτους.

Εάν τελικά επιβληθεί, ένα ανώτατο όριο θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη προσπάθεια διαχείρισης των τιμών των σούπερ μάρκετ από τους ελέγχους που καθιέρωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Έντουαρντ Χιθ τη δεκαετία του 1970.

Η πρόταση θυμίζει μια ανάλογη συμφωνία που έγινε στη Γαλλία, όπου οι όμιλοι λιανικής της χώρας είχαν συμφωνήσει να χρεώνουν το «χαμηλότερο δυνατό ποσό» για ορισμένα βασικά προϊόντα διατροφής. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ ανακοίνωσε παράταση της πρωτοβουλίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Σε ανάπτυξη η οικονομία της στο πρώτο τρίμηνο, παρά τις απεργίες

Επικεφαλής οικονομολόγος BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στον πληθωρισμό η Μ. Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News