Business & Finance Τετάρτη 26/04/2023, 13:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επικεφαλής οικονομολόγος BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι

Επικεφαλής οικονομολόγος BoE: Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχθούν ότι είναι φτωχότεροι

Οι επιχειρήσεις της Βρετανίας προσπαθούν να πετάξουν το «μπαλάκι» του πληθωρισμού στους καταναλωτές και τούμπαλιν, μια διαδικασία η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε επίμονα υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε ο Huw Pill, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

Μιλώντας στο podcast «Beyond Unprecedented» της Νομικής του Πανεπιστημίου Columbia και του Millstein Center, ο Pill, δήλωσε ότι οι Βρετανοί πρέπει να βάλουν τέλος στο σπιράλ του πληθωρισμού και να αποδεχθούν με κάποιον τρόπο ότι είναι πια φτωχότεροι.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η απροθυμία να αποδεχθούμε ότι ναι, είμαστε όλοι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, όλοι οφείλουμε να κάνουμε το μερίδιό μας», τόνισε ο ίδιος. «Το ότι προσπαθούμε και μετακυλίουμε το κόστος σε έναν από τους συμπατριώτες μας και λέμε θα είμαστε εντάξει, όσο όμως οι άλλοι σηκώνουν το βάρος μας – το να πετάμε δηλαδή το μπαλάκι -… ανεβάζει τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πώς έφτασε η Βρετανία σε αυτή την κατάσταση

Ο Pill απαρίθμησε τα αλλεπάλληλα πληθωριστικά σοκ που έχουν ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές τους τελευταίους 18 μήνες, από το «έμφραγμα» στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα κρατικά προγράμματα στήριξης για την ενίσχυση της ζήτησης, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη συνεπακόλουθη έκρηξη στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας. Κατά τον ίδιο, ακολούθησαν ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, τα οποία έδωσαν περαιτέρω ώθηση στις τιμές τροφίμων.

Ωστόσο, ο Pill συνέχισε λέγοντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε, καθώς όπως ήταν φυσικό, με την αύξηση του κόστους διαβίωσης οι εργαζόμενοι άρχισαν να απαιτούν υψηλότερους μισθούς και οι επιχειρήσεις να ανεβάζουν τις τιμές. «Βέβαια, αυτή η διαδικασία είναι εν τέλει αυτοκαταστροφική», σημείωσε.

Προσέθεσε πως η Βρετανία, η οποία εισάγει μεγαλύτερη ποσότητα φυσικού αερίου σε σχέση με την αντίστοιχη που εξάγει, αντιμετώπισε μια κατάσταση, κατά την οποία η τιμή των προϊόντων που αγόραζε από το εξωτερικό αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με αυτά που εξάγει, ιδίως το κόστος των υπηρεσιών. Σημειώνεται πως η Βρετανία εισάγει σχεδόν το 50% των τροφίμων που καταναλώνει.

«Εάν η τιμή αυτού που αγοράζεις έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με αυτό που πουλάς, τότε θα είσαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση», δήλωσε ο Pill. «Επομένως με κάποιον τρόπο στη Βρετανία, οφείλει κανείς να αποδεχθεί ότι είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση και να σταματήσει την προσπάθεια να διατηρήσει την πραγματική αγοραστική του δύναμη ανεβάζοντας τις τιμές, είτε με υψηλότερους μισθούς είτε μετακυλίοντας το κόστος ενέργειας στους πελάτες κλπ», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

«Πρωταθλήτρια Ευρώπης» στον πληθωρισμό η Μ. Βρετανία

Βρετανία: Ανησυχία από την απροσδόκητη αύξηση μισθών

Βρετανία: Κολλημένος πάνω από το 10% ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News