Business & Finance Σάββατο 27/05/2023, 09:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Scope Ratings: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας

Scope Ratings: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Γαλλίας

Σε αρνητική υποβαθμίστηκε η προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο Scope Ratings, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τις προσπάθειες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τόνωση της ανάπτυξης και μείωσης του χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι άλλαξε την προοπτική του για την αξιολόγηση AA λόγω της εξασθένησης των δημοσιονομικών και των κινδύνων εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Η αλλαγή αυτή λαμβάνει χώρα αφότου ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA τον περασμένο μήνα, αναφέροντας ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και ο κίνδυνος αυτό το πολιτικό αδιέξοδο μετά τις διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις μελλοντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Σε καθεστώς παρακολούθησης η πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας

Source: Bloomberg

Η αλλαγή αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία στην προσπάθειά της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μειώθηκε με αργό ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση ξόδεψε τεράστια ποσά για να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας.

Αν και η Scope δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και έχει υποβάλει αίτηση για αναγνώριση στο πλαίσιο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Standard & Poor’s θα μπορούσε επίσης να προβεί σε μέτρα για την αξιολόγηση της Γαλλίας σε μία εβδομάδα από τώρα.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει μακροπρόθεσμο σχέδιο για να τιθασεύσει το έλλειμμα και να βάλει το χρέος της σε καθοδική τροχιά προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας, να αποσύρει τα μέτρα στήριξης στον ενεργειακό κλάδο και να συγκρατήσει την αύξηση των δαπανών σε επίπεδα χαμηλότερα του πληθωρισμού. 

Ωστόσο, η υπηρεσία δημοσιονομικών της χώρας, η HCFP, εμφανίζεται επιφυλακτική σημειώνοντας ότι τα σχέδια στηρίζονται σε οικονομικές προβλέψεις που φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξες και σε εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που φαίνονται κάπως υποτιμημένες. 

Η Γαλλία προσπαθεί να βάλει τέλος στο αυξανόμενο χρέος δεκαετιών

Source: Insee, French government

 

Η Scope σημειώνει ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει τη Γαλλία εάν ο δείκτης δημόσιου χρέους αυξανόταν σταθερά λόγω ανεπαρκούς δημοσιονομικής εξυγίανσης ή εάν οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινωθούν σημαντικά.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει υψηλές πιέσεις δαπανών και αυξανόμενο κόστος δανεισμού, ενώ έχει επίσης «άνισο ιστορικό δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Υποστηρίζει επίσης ότι η έλλειψη πλειοψηφίας για την κυβέρνηση του Μακρόν στη βουλή και οι κοινωνικές αναταραχές αυξάνουν τον κίνδυνο αναβολής ή αποδυνάμωσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News