Business & Finance Πέμπτη 11/05/2023, 11:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Στήριγμα στον Μακρόν η πρωτιά στις ξένες επενδύσεις

Γαλλία: Στήριγμα στον Μακρόν η πρωτιά στις ξένες επενδύσεις

Η Γαλλία διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι των μεγάλων ευρωπαίων ανταγωνιστών της στην ετήσια κατάταξη προορισμών για ξένες επενδύσεις, προσφέροντας στήριγμα στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος προσπαθεί να προωθήσει τα οικονομικά του επιτεύγματα μετά από έναν πολιτικά επιζήμιο αγώνα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο αριθμός των νέων projects στη χώρα αυξήθηκε κατά 3% το 2022, υποστηριζόμενος από χρήματα που διατίθενται στην έρευνα και ανάπτυξη και τομείς που υφίστανται μετασχηματισμό, όπως η παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με έκθεση της EY.

Κατά τα άλλα, το Brexit συνέχισε να βαραίνει τα οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το υψηλό κόστος εργασίας και οι δυσκολίες εισόδου στις βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού «τιμώρησαν» τη Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων.

Η Γαλλία διευρύνει το προβάδισμά της στην ευρωπαϊκή κούρσα για επενδύσεις

Source: EY

Ωστόσο, σύμφωνα με την EY, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας από ξένες επενδύσεις ήταν χαμηλότερος στη Γαλλία από ό,τι στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία. Τέτοια projects δημιούργησαν περίπου 38.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία πέρυσι, σε σύγκριση με σχεδόν 47.000 στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση του Μακρόν έχει επισημάνει τις ισχυρές επιδόσεις της Γαλλίας στην κατάταξη από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2017 ως απόδειξη ότι το συχνά αντιδημοφιλές μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα αποδίδει μερίσματα. Σχεδιάζει να ενισχύσει αυτό το μήνυμα τις επόμενες ημέρες, παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο για την τόνωση της πράσινης βιομηχανίας και συγκαλώντας ετήσια σύνοδο κορυφής με ηγέτες ξένων επιχειρήσεων στις Βερσαλλίες.

Επίσης, πρόκειται να αποκαλύψει μια επένδυση 5,2 δισ.ευρώ από την ProLogium Technology Co. της Ταϊβάν σε ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών στη βόρεια Γαλλία.

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε την ικανότητα να λαμβάνουμε αποφάσεις, σταθερούς θεσμούς και την ικανότητα να περνάμε μεταρρυθμίσεις, ακόμη και μη δημοφιλείς», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο περιοδικό Challenges που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσπαθεί να γυρίσει σελίδα μετά από μήνες οργής για την απόφασή του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, η οποία έπληξε τη δημοτικότητά του και ενίσχυσε τον αγώνα του να βρει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να περάσει μελλοντικές μεταρρυθμίσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, λέγοντας ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν μεγάλα και ότι η αναθεώρηση των συντάξεων θα είχε μόνο μέτρια θετική επίδραση. Προειδοποίησε επίσης ότι το πολιτικό αδιέξοδο και ενίοτε οι βίαιες διαμαρτυρίες θέτουν σε κίνδυνο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Μακρόν.

Η έρευνα της EY έδειξε ακόμη ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη γαλλική οικονομία, με μόνο το 53% να λέει ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, από 74% το 2021.

«Οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις μπορεί να οδήγησαν τους ηγέτες των διεθνών επιχειρήσεων να αμφισβητήσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, μειώνουν το χρέος και το εμπορικό έλλειμμα, υποστηρίζουν τις επενδύσεις στο «Made in France» και επίσης επενδύουν σε υποδομές υγείας και εκπαίδευσης », αναφέρει στην έκθεσή της η EY.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

 

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Η κεντρική τράπεζα βλέπει ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο έναντι του α΄ τριμήνου

Ανάπτυξη εμφάνισε η γαλλική οικονομία – Μετριάζονται οι φόβοι ύφεσης

Γαλλία: Πέρασε το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News