Business & Finance Σάββατο 20/05/2023, 10:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ιταλία αποφεύγει προς το παρόν την υποβάθμιση σε junk από την Moody’s

Η Ιταλία αποφεύγει προς το παρόν την υποβάθμιση σε junk από την Moody’s

Η Ιταλία δεν θα χάσει προς το παρόν την επενδυτική της βαθμίδα από την Moody’s Investors Service, αφού η εταιρεία επέλεξε να μην εκδώσει νέα αξιολόγηση για μία από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης.

Σε μια ώθηση για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, μια πιθανή ανακοίνωση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή δεν υλοποιήθηκε, όπως είχε ήδη συμβεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Η Moody’s αξιολογεί επί του παρόντος την Ιταλία στο Baa1, μόλις μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια», με αρνητικές προοπτικές. 

Αν και η χώρα παραμένει σε επικίνδυνο έδαφος, είναι καλά νέα για τον δεξιό συνασπισμό της Μελόνι, αποφεύγοντας ένα τράνταγμα στη διασπασμένη συμμαχία που περιλαμβάνει το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Εκτός του ότι διατηρεί την εθνική υπερηφάνεια ανέπαφη, αποτρέπει επίσης οποιαδήποτε ένταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις να χαρακτηριστεί μια χώρα ως «junk» μπορεί να έχουν συνέπειες, όπως διαπίστωσε η Ελλάδα το 2010, όταν η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Standard & Poor’s προανήγγειλε μια νέα φάση στην κρίση δημόσιου χρέους της Ευρώπης. 

Η Moody’s έχει σαφώς πιο αρνητική άποψη για την Ιταλία από τους κύριους ανταγωνιστές της. Τόσο η S&P όσο και η Fitch Ratings, οι δύο άλλοι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, επιβεβαίωσαν πρόσφατα τις αξιολογήσεις επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα που είναι μία βαθμίδα υψηλότερες.

Η Ιταλία αποφεύγει προς το παρόν την υποβάθμιση σε junk από την Moody’s-1

 

Η απουσία ανακοίνωσης κερδίζει χρόνο για τη Μελόνι, αφού το πρώτο εξάμηνο της θητείας του συνασπισμού της κράτησε σταθερό το ασφάλιστρο κινδύνου της Ιταλίας, με τα spreads των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας να βρίσκονται αρκετά κάτω από τα περσινά υψηλά επίπεδα των 250 μονάδων βάσης. 

Αυτό αντανακλά έναν συγκρατημένο προϋπολογισμό που προέβλεπε τόσο τη μείωση του χρέους όσο και του ελλείμματος, καθώς και μια μετρημένη δημοσιονομική πολιτική. 

Την Ιταλία βοηθά επίσης το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά της κρίσης που παρουσιάστηκε πέρυσι, το οποίο προβλέπει την απεριόριστη αγορά ομολόγων σε περιόδους ανάγκης για να αποφευχθεί ο υπερβολικός κατακερματισμός μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Αν και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, η ύπαρξή του βοήθησε να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη και ένας λόγος χρέους άνω του 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος παραμένουν μια διαρκής απειλή για την Ιταλία. Αυτό το βάρος δανεισμού θα μειωθεί ελάχιστα το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. 

Η κυβέρνηση Μελόνι αγωνίζεται επίσης να εκμεταλλευτεί δισεκατομμύρια σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή του αναπτυξιακού δυναμικού της Ιταλίας. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News