Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 18:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Warren Buffett αφήνει την Ταϊβάν λόγω Κίνας- Πούλησε και τις τελευταίες μετoχές της TSMC

Ο Warren Buffett αφήνει την Ταϊβάν λόγω Κίνας- Πούλησε και τις τελευταίες μετoχές της TSMC

Ο όμιλος του Warren Buffett πούλησε και τις τελευταίες μετοχές του στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιπ στον κόσμο, την TSMC, αφού σήμανε συναγερμό σχετικά με την έδρα της, στην Ταϊβάν.

Πιο συγκεκριμένα, η Berkshire Hathaway αποκάλυψε ότι δεν κατέχει πλέον μερίδιο στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM) από το τέλος του πρώτου τριμήνου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Buffett  είχε επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το μέλλον της Ταϊβάν, του αυτοδιοικούμενου δημοκρατικού νησιού όπου εδρεύει η TSMC. Η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας έχει από καιρό διεκδικήσει την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, παρόλο που δεν την κυβέρνησε ποτέ.

Τον Φεβρουάριο, η Berkshire αποκάλυψε ότι είχε πουλήσει το 86% των μετοχών της στην TSMC, οι οποίες είχαν αγοραστεί για 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια λίγους μήνες πριν. Η γρήγορη πώληση θεωρήθηκε ασυνήθιστη επειδή ο Buffett είναι γνωστός για τα μακροπρόθεσμα στοιχήματά του.

Ερωτώμενος να εξηγήσει την απόφασή του σε μια κλήση αναλυτών αυτόν τον μήνα, είπε: «Δεν μου αρέσει η τοποθεσία της και το επανεκτίμησα αυτό».

«Αισθάνομαι καλύτερα για το κεφάλαιο που έχουμε αναπτύξει στην Ιαπωνία παρά στην Ταϊβάν», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway. «Μακάρι να μην είχε πουληθεί, αλλά έτσι είναι τα πράγματα».

Παρά την πώληση της μετοχής, ο Buffett επαίνεσε την TSMC ως «μία από τις εταιρείες με την καλύτερη διαχείριση και [πιο σημαντικές] εταιρείες στον κόσμο».

«Δεν υπάρχει κανένας στη βιομηχανία των τσιπ που να είναι στο επίπεδό τους, τουλάχιστον κατά την άποψή μου», είπε.

«Υπέροχοι άνθρωποι και θαυμάσια ανταγωνιστική θέση και τα πάντα, [αλλά] θα προτιμούσα να τη βρω στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Buffett είπε ότι η επανεκτίμησή του για την εταιρεία έγινε υπό το φως ορισμένων πραγμάτων που συνέβαιναν. Στο παρελθόν είχε επισημάνει τις γεωπολιτικές εντάσεις ως ανησυχία.

TSMC: Ο εθνικός θησαυρός της Ταϊβάν

Η TSMC θεωρείται εθνικός θησαυρός στην Ταϊβάν, προμηθεύοντας ημιαγωγούς σε παγκόσμιους τεχνολογικούς γίγαντες, όπως η Apple και η Qualcomm, όπως μεταδίδει το CNBC.

Παράγει μαζικά τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς στον κόσμο, εξαρτήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία των πάντων, από smartphone έως πλυντήρια ρούχων.

Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ στον κόσμο, ενώ είναι και μία από τις πιο πολύτιμες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση περίπου 415,3 δισ. δολάρια. 

Η παρουσία της TSMC θεωρείται ότι παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο στη Δύση να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι οποιασδήποτε προσπάθειας από την Κίνα να την κατακτήσει μέσω πολέμου. 

Ενώ η TSMC επεκτείνεται στο εξωτερικό σε χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αυξάνει επίσης το αποτύπωμά της πίσω στην Ταϊβάν, όπου σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας φέτος.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

«Νο. 2: Μην ξεχνάς τον κανόνα Νο. 1»- Οι επενδυτικές συμβουλές του Warren Buffett 

Επαναγορά προνομιούχων 10 δισ. δολ. της Berkshire από την Occidental

Προειδοποίηση Warren Buffett: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι σαν την ατομική βόμβα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News