Business & Finance Πέμπτη 16/06/2022, 07:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανείς δεν έχει ανοσία στον πληθωρισμό: Οι 20 ακριβότερες πόλεις για πλουσίους

Κανείς δεν έχει ανοσία στον πληθωρισμό: Οι 20 ακριβότερες πόλεις για πλουσίους

Έντονες πληθωριστικές πιέσεις ασκούνται και στα περιουσιακά στοιχεία των βαθύπλουτων, όπως προκύπτει από σχετική έκθεση της ελβετικής Julius Baer, η οποία καταλήγει ότι κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από την άνοδο των τιμών.

Στη λίστα με τις 20 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο για τους πλουσίους, την κορυφαία θέση καταλαμβάνει (για δεύτερο συναπτό έτος) η Σαγκάη, όπου σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές στις τιμές των 16 από τα 20 προϊόντα πολυτελείας που εξετάστηκαν. Δεύτερο στη λίστα βρίσκεται το Λονδίνο και έπειτα ακολουθούν η Ταϊπέι, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, η Ζυρίχη, το Τόκιο, το Σίδνεϋ και την πρώτη δεκάδα ολοκληρώνει το Παρίσι.

Κανείς δεν έχει ανοσία στον πληθωρισμό: Οι 20 ακριβότερες πόλεις για πλουσίους-1

*πηγή: CNBC

Η έκθεση εξέτασε τις τιμές από είκοσι προϊόντα πολυτελείας, τα οποία συγκαταλέγονται στις προαιρετικές αγορές και αγοράστηκαν από άτομα με τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια σε επενδύσιμα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με την έκθεση της Julius Baer, ο πληθωρισμός σε 25 πόλεις του κόσμου σε αυτά τα προϊόντα αυξήθηκε 7,5% σε ετήσια βάση. Το αμέσως προηγούμενο έτος η αύξηση ήταν μόλις 1%.

Επίσης, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου του 2021 και Απριλίου του 2022 (καταγράφοντας και τις πιέσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία), προκύπτει ότι οι τιμές στο 75% των προϊόντων πολυτελείας και στο 63% των υπηρεσιών πολυτελείας αυξήθηκαν σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην περιορισμένη παροχή υπηρεσιών, όταν τα μέτρα για τον κορωνοϊό είχαν χαλαρώσει χωρίς όμως να έχουν καταργηθεί πλήρως.

Τα προϊόντα

Στα προϊόντα που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μεταβολή τιμών περιλαμβάνονται τα τεχνολογικά πακέτα (μεταξύ αυτών iPhone, iPad και MacBook) και οι δικηγορικές υπηρεσίες, με ετήσια αύξηση 41% και 32,6% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, οι τιμές υποχώρησαν στο κρασί και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που διολίσθησαν κατά 26,1% και 24,4% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις τιμές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι συντάκτες της έρευνας κατέληξαν ότι είναι αποτέλεσμα εξισορρόπησης των τιμών μετά τα υψηλά της πανδημίας.

«Κανείς δεν έχει ανοσία στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Alan Hooks, υψηλόβαθμό στέλεχος στην Julius Baer, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης. Βέβαια, προσέθεσε ότι τα άτομα με τέτοιο ύψος επενδύσιμων περιουσιακών στοιχείων έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης των πληθωριστικών πιέσεων.

«Προφανώς, αυτό αντιπροσωπεύει ό,τι βλέπουμε στην ευρύτερη οικονομία», προσέθεσε ο Dawn Li Wan Po, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής του τμήματος χαρτοφυλακίων στην Julius Baer. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Hot spot του πλούτου η Ελλάδα: Έρχονται φέτος 1.200 εκατομμυριούχοι μετανάστες

Expats: Αυτές είναι οι 20 πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

«Τρύπα» 1,4 τρισ. δολαρίων στις τσέπες των βαθύπλουτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News