Business & Finance Παρασκευή 12/05/2023, 12:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Μοναδική θετική έκβαση η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους

Γέλεν: Μοναδική θετική έκβαση η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, διαμήνυσε ότι το μόνο θετικό αποτέλεσμα στην τρέχουσα αντιπαράθεση για το χρέος των ΗΠΑ είναι να αυξήσει το Κογκρέσο το ανώτατο όριο.

«Αυτό που πρέπει να δουν οι παγκόσμιες αγορές και τα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι ότι έχουμε ένα Κογκρέσο που δεσμεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς», ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξή της στην Τηλεόραση του Bloomberg. 

«Εάν το Κογκρέσο αποτύχει σε αυτό, πραγματικά θα πλήξει την πιστοληπτική μας ικανότητα», τόνισε η Γέλεν, μιλώντας στο περιθώριο μιας συγκέντρωσης των υπουργών Οικονομικών από την Ομάδα του G7 στη Νιγκάτα της Ιαπωνίας.

Η Γέλεν έχει ως επί το πλείστον αρνηθεί να διευκρινίσει τι θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών εάν το Κογκρέσο αποτύχει να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους προτού βρεθεί σε θέση να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι ανέβαλαν μια συνάντηση για το ανώτατο όριο του χρέους που είχε οριστεί για την Παρασκευή. 

Ο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου διαφωνούν εδώ και εβδομάδες σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων έχουν ζητήσει υποσχέσεις για μελλοντικές περικοπές δαπανών προτού εγκρίνουν υψηλότερο ανώτατο όριο. Ο Μπάιντεν επέμεινε σε μια «καθαρή» αύξηση, με τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό να παραμένουν χωριστές.

Η αντιπαράθεση παρακολουθείται στενά τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ανησυχούν για τον πιθανό αντίκτυπο μίας χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

Η Γέλεν επανέλαβε την άποψή της ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ήταν «μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή». Είπε ότι είχε μιλήσει με στελέχη επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες για να ακούσει τις ανησυχίες τους.

«Τα στελέχη της Wall Street και οι Αμερικανοί επιχειρηματίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Θέλουμε να ακούσουμε τις φωνές ανθρώπων που θα επηρεαστούν από αυτό».

Η Γέλεν πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το υπουργείο Οικονομικών θα ξεμείνει από κεφάλαια. Έχει ενημερώσει το Κογκρέσο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να ξεμείνει από διαθέσιμα μετρητά μόλις την 1η Ιουνίου. Στη συνέντευξη η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είπε ακόμη ότι σκοπεύει να ενημερώσει το Κογκρέσο καθώς πλησιάζει αυτή η ημερομηνία.

Η κυβέρνηση έφτασε το νόμιμο ανώτατο όριο δανεισμού τον Ιανουάριο και το υπουργείο Οικονομικών από τότε χρησιμοποιεί ειδικά λογιστικά μέτρα για να διαθέτει μετρητά.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Η στάση πληρωμών στις ΗΠΑ θα είχε «σκληρό αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ: Αύξηση 22% των μηνιαίων δόσεων στεγαστικού σε μία στάση πληρωμής χρέους

Γέλεν: Εκκληση να αποφευχθεί η στάση πληρωμών – Απειλή παγκόσμιας ύφεσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News