Business & Finance Τετάρτη 10/05/2023, 11:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαίωση για τη Ryanair: Άκυρη η απόφαση διάσωσης της Lufthansa στην πανδημία

Δικαίωση για τη Ryanair: Άκυρη η απόφαση διάσωσης της Lufthansa στην πανδημία

Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια δικαιώθηκε η Ryanair ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είχε προσφύγει εναντίον της Κομισιόν για την έγκριση του σχεδίου διάσωσής της από τη γερμανική κυβέρνηση λίγους μήνες μετά την επέλαση της πανδημίας.

Το ΔΕΕ ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν, λέγοντας ότι έχει «αρκετά σφάλματα» και ότι ήταν λάθος εκ μέρους της να θεωρήσει πως η Lufthansa «αδυνατούσε να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της». Αξίζει να σημειωθεί πως η Ryanair κέρδισε και σε αντίστοιχη υπόθεση για παροχή χρηματοδότησης προς την SAS.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2020, η Κομισιόν ενέκρινε μέτρα στήριξης της Lufthansa, λέγοντας πως το σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης μέσω απόκτησης μεριδίου 20% στην αεροπορική ήταν νόμιμο και θα απέτρεπε την κατάρρευσή της. Δίνοντας το πράσινο φως, η Κομισιόν επέτρεψε στη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει 300 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις και δάνεια για τη διάσωση της μεγαλύτερης αεροπορικής της Ευρώπης.

Από την πλευρά της η Ryanair υποστήριζε πως η απόφαση της Κομισιόν πλήττει τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε., κρατώντας εν ζωή εταιρείες, οι οποίες πιθανώς να μην μπορούσαν να επιβιώσουν με άλλον τρόπο σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

TUI: Ξεπουλάνε τα πακέτα για το καλοκαίρι – Ψηλά η ζήτηση για Ελλάδα

Τουρισμός: Δύσκολο στοίχημα η ακρίβεια των πτήσεων στα αεροδρόμια

Γιατί τα αεροπορικά εισιτήρια είναι (και θα παραμείνουν) ακριβά;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News