Business & Finance Δευτέρα 8/05/2023, 22:14
ΒUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Πιθανή μία κατάρρευση των τιμών φυσικού αερίου ακόμη και στα 10 ευρώ

Ε.Ε.: Πιθανή μία κατάρρευση των τιμών φυσικού αερίου ακόμη και στα 10 ευρώ

Το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 άγγιξαν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που υπογραμμίζει τις αβέβαιες προοπτικές για τη ζήτηση καθώς η περιοχή έχει αρχίσει να γεμίζει τους αποθηκευτικούς της χώρας εν όψει του επόμενου χειμώνα. 

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα υποχώρησαν σήμερα κάτω από τα 36 δολάρια ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από τις αρχές του έτους εν μέσω σταθερής προσφοράς, ήπιων καιρικών συνθηκών και πιο μεγάλης συμβολής από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

O Κλάους Ρέινισχ, επικεφαλής πωλήσεων στην ελβετική εταιρεία εμπορίας ενέργειας MET Holding AG, προειδοποιεί ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη και στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα χαμηλότερα κατά 70% από τα σημερινά επίπεδα, όμως ακόμη και εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι τιμές δεν θα παραμείνουν για πολύ σε αυτά τα επίπεδα. 

Η μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από ένα εμπόρευμα όπως το LNG την αφήνει ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις της ευρύτερης αγοράς και στην έντονη μεταβλητότητα των τιμών, σύμφωνα με τον Ρέινισχ. 

Αφότου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε στα ύψη τις τιμές ενέργειας πέρυσι το καλοκαίρι, η Ευρώπη είδε τις τιμές να υποχωρούν σημαντικά στις αρχές του έτους, με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των προμηθειών από την Ρωσία. Τα αποθέματα στην περιοχή είναι αυτή τη στιγμή γεμάτα κατά 60% – περίπου 20% περισσότερο από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. 

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η μείωση του κόστους θα μπορούσε να ωθήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση, όπως επίσης και σε αύξηση του ανταγωνισμού από αγοραστές από την Ασία. Προς το παρόν πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιου είδους τάσεις. 

«Αυτή είναι μία μοναδική περίοδος στη διάρκεια της οποίας τα βασικά κέντρα ζήτησης της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας προσφέρουν ήδη επαρκή προσφορά εν όψει του καλοκαιριού, γεγονός που θέτει τα θεμέλια για αύξηση των αποθεμάτων για τους χειμερινούς μήνες», αναφέρει ο Λου Μινγκ Πανγκ, αναλυτής της Rystad Energy. 

Europe Has More Stored Gas Than Usual | Facilities are over 60% full
 
 

Oι αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σε χαμηλότερα του συνηθισμένου επίπεδα για τη σημερινή περίοδο του έτους, παρά το μειούμενο κόστος, γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένοι αγοραστές αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Αναλυτές από Goldman Sachs και Boston Group Consulting έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα επιστροφής των τιμών πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση αύξησης της κατανάλωσης και μεγάλης ζήτησης από την Ασία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Ποιος τρόπος θέρμανσης ήταν τελικά ο φθηνότερος τον χειμώνα

Η επιστροφή του Nabucco και ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Eνεργειακή αγορά: Ποιες χώρες ωφελούνται από τη συρρίκνωση του ρόλου της Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News