Business & Finance Παρασκευή 5/05/2023, 21:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Έχει δισεκατομμύρια ρουπίες που δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει

Ρωσία: Έχει δισεκατομμύρια ρουπίες που δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει

Η Ρωσία έχει συσσωρεύσει δισεκατομμύρια ρουπίες στις τράπεζες της Ινδίας τις οποίες όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στο διογκούμενο εμπορικό πλεόνασμα με την χώρα της Νότιας Ασίας.

«Αυτό είναι πρόβλημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το χρήμα. Όμως για να γίνει αυτό, αυτές οι ρουπίες θα πρέπει να μετατραπούν σε άλλο νόμισμα και αυτό ακριβώς συζητείται τώρα», ανέφερε ο Λαβρόφ.  

Οι συνολικές εξαγωγές της Ινδίας προς την Ρωσία συρρικνώθηκαν 11,6% στα 2,8 δισ.δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του οικονομικού έτους 2022-2023, ενώ οι εισαγωγές πενταπλασιάστηκαν στα 41,56 δισ.δολάιρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Η αύξηση λαμβάνει χώρα καθώς τα διυλιστήρια της Ινδίας έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρωσικού αργού στη διάρκεια του 2022.

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία έφθασαν το ρεκόρ των 1,68 εκατ.βαρελιών ημερησίως τον Απρίλιο, έξι φορές υψηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa. 

Αρχικά το Κρεμλίνο είχε ενθαρρύνει την Ινδία να κάνει το εμπόριο με το εθνικό της νόμισμα και το ρούβλι μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις ρωσικές τράπεζες και την απαγόρευση να χρησιμοποιούν το σύστημα μηνυμάτων SWIFT. 

Όμως, η μεταβλητότητα που παρουσίασε το ρούβλι μετά τον πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθούν τα σχέδια για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ρουπίας-ρουβλίου για τις εισαγωγές πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι η Ινδία αντιστάθηκε στις πιέσεις από τις ΗΠΑ να διακόψει τις σχέσεις της με τη Μόσχα από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

«Παγωμένα κεφάλαια»

Η ανισορροπία στο εμπόριο με την Ρωσία σημαίνει ότι τα κεφάλαια που κρατώνται «παγωμένα» μπορεί να φθάσουν σε πολλά δισεκατομμύρια, αναφέρει ο Αλεξάντερ Κνόμπελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το ιστορικά υψηλό εμπορικό έλλειμμα της Ινδίας, το οποίο περιορίζει κατά πολύ τη δυνατότητά της για εκκαθάριση συναλλαγών με τρίτες χώρες». 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων και αμυντικού εξοπλισμού γενικότερα της Ινδίας, παρότι οι αμυντικές της προμήθειες έχουν παραμείνει στάσιμες λόγω έλλειψης μηχανισμού πληρωμών που δεν παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις. 

Οι πληρωμές της Ινδίας για όπλα που ξεπερνούν την αξία των 2 δισ.δολαρίων παραμένουν στάσιμες για ένα χρόνο καθώς το Νέο Δελχί δεν κατάφερε να διευθετήσει το λογαριασμό σε δολάρια εν μέσω ανησυχιών να μην της επιβληθούν δευτερογενείς κυρώσεις, τη στιγμή που η Ρωσία εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί ρουπίες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κυρίαρχο, αλλά «πληγωμένο» το δολάριο

Κυρώσεις: Η Ρωσία βλέπει (επιτέλους) τα πρώτα πλήγματα

Τάνκερ που «ήρθαν από το πουθενά» μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News