Business & Finance Κυριακή 8/05/2022, 09:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος που πλουτίζει από το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος που πλουτίζει από το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο

Την ώρα που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπραγματεύονται το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές του, τα διυλιστήρια της Ινδίας βγάζουν εκατομμύρια αγοράζοντας σε discount το πετρέλαιο της Ρωσίας που κανένας άλλος δεν θέλει. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το διυλιστήριο πετρελαίου  της Reliance Industries, που ανήκει στον Ινδό δισεκατομμυριούχο Mukesh Ambani και είναι το μεγαλύτερο του κόσμου, επρόκειτο να κάνει εργασίες συντήρησης, όμως αποφάσισε να τις καθυστερήσει, προκειμένου να παράξει περισσότερα πετρελαϊκά προϊόντα, καθώς οι τιμές τους εκτινάσσονται. 

Το διυλιστήριο αγοράζει φθηνά φορτία αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, την ώρα που τα περιθώρια κέρδους σε κάποια πετρελαϊκά προϊόντα εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών. 

Τα τεράστια διυλιστήρια της Reliance μπορούν να επεξεργαστούν περίπου 1,4 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, με την εταιρεία να είναι ιδιαίτερα γνωστή για την μαεστρία της στο trading. 

Τα διυλιστήρια της Ινδίας απορροφούν μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου σε discount, καθώς η Ρωσία δεν βρίσκει αγοραστές στη Δύση. Οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς την Ινδία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κρατικά και ιδιωτικά διυλιστήρια της Ινδίας, που είναι ο τρίτος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, έχουν  αγοράσει πάνω από 40 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στα τέλη του Φεβρουαρίου. 

Τα περιθώρια κέρδους στο ντίζελ αυξήθηκαν κατά 71% στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου σε σχέση με πέρυσι και στην βενζίνη κατά 17%. 

Η Reliance παράγει το 60% των κερδών της από το πετρέλαιο και ανακοίνωσε αύξηση αποτελεσμάτων 22%, στα 2,1 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο νέος κροίσος των 100 δισ. με τον βενζινοπώλη πατέρα και τον χρεοκοπημένο αδερφό

Αίθουσα χιονιού, παγωτατζίδικο και γκαράζ 168 αυτοκινήτων: Μέσα στο ακριβότερο σπίτι του κόσμου

Ποιος είναι ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου που ελάχιστοι γνωρίζουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News