Business & Finance Παρασκευή 14/04/2023, 23:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Με πτώση οι τρεις κύριοι δείκτες – Άλμα για τις τράπεζες

Τα κέρδη της JPMorgan αυξάνονται κατά 52% χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές δραστηριότητες, τα κέρδη των Wells Fargo, Citi σκαρφαλώνουν λόγω υψηλότερων εσόδων από τόκους, ενώ τα κέρδη της BlackRock ξεπερνούν τα επίπεδα των ισχυρών εισροών

Wall Street: Με πτώση οι τρεις κύριοι δείκτες – Άλμα για τις τράπεζες

Η Wall Street έκλεισε χαμηλότερα την Παρασκευή, καθώς ένα μπαράζ μεικτών οικονομικών στοιχείων φάνηκε να ενισχύει την πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, μειώνοντας τον ενθουσιασμό των επενδυτών μετά από μια σειρά ισχυρών κερδών των αμερικανικών τραπεζών που ξεκίνησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.

Και οι τρεις βασικοί αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο, αλλά μετά το ισχυρό ράλι της Πέμπτης παρουσιάζουν κέρδη σε εβδομαδιαία βάση.

Οι Citigroup, JPMorgan και Wells Fargo ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα κέρδη, επωφελούμενες από την άνοδο των επιτοκίων και την υποχώρηση των φόβων για πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.

«Όπως αναμενόταν, οι μεγαλύτερες τράπεζες μάλλον δεν ζημιώθηκαν τόσο πολύ από την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες και ενδεχομένως να επωφελήθηκαν ακόμη και από αυτήν», δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής της Baird στο Louisville του Kentucky. «Είδαμε ως επί το πλείστον ισχυρούς και υγιείς ισολογισμούς και είναι αρκετά σαφές ότι η περιφερειακή τραπεζική κρίση δεν είναι συστημική».

Ο τραπεζικός τομέας του S&P 500 σημείωσε άλμα και η JPMorgan Chase εκτινάχθηκε στη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδό της από τις 9 Νοεμβρίου 2020.

Η Citigroup σημείωσε επίσης άνοδο, ενώ οι μετοχές της Wells Fargo ήταν πιο συγκρατημένες.

Αλλά μια σειρά μεικτών οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και του καταναλωτικού κλίματος, εδραίωσε τις προσδοκίες ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση πολιτικής του επόμενου μήνα.

«Η βιομηχανική παραγωγή και η αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες», πρόσθεσε ο Bruno. «Και τα δύο δείχνουν μια οικονομία που εξακολουθεί να έχει κάποια ζωντάνια, γεγονός που παρέχει στη Fed κάλυψη για να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων της τον Μάιο ενδεχομένως και τον Ιούνιο».

Τις προσδοκίες αυτές υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed στην Ατλάντα, Raphael Bostic, ο οποίος δήλωσε ότι μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να επιτρέψει στη Fed να τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης, ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Fed στο Σικάγο, Austan Goolsbee κάλεσε την κεντρική τράπεζα να είναι συνετή.

O S&P 500 έχασε 8,58 μονάδες ή 0,21% και έκλεισε στις 4.137,64 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 42,81 μονάδες ή 0,35% στις 12.123,47 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 143,22 μονάδων ή 0,42%, στις 33.886,47 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News