Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 20:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Fed: Προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ευρέως αναμενόταν από τις αγορές, προχώρησε τελικά η Φέντεραλ Ριζέρβ, παρά την έντονη αναστάτωση στην τραπεζική αγορά.

Έδωσε ωστόσο το σήμα ότι είναι έτοιμη να κάνει μία παύση στις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εν μέσω της αναστάτωσης στις χρηματοοικονομικές αγορές που έχει προκαλέσει η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών. 

Με την κίνηση αυτή, το βασικό επιτόκιο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο εύρος διακύμανσης 4,75% έως 5%, με 10 από 18 αξιωματούχους του δ.σ. της Fed να εξακολουθούν να περιμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, σε μία σαφή αλλαγή λεκτικής μετά την απότομη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, στο ανακοινωθέν της η Fed δεν κάνει πλέον αναφορά ότι οι «συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις» είναι η ενδεδειγμένη νομισματική πολιτική. Πρόκειται για μία λεκτική που είχε χρησιμοποιήσει σε κάθε συνεδρίαση από τις 16 Μαρτίου του 2022, όταν άρχισε το σημερινό γύρο επιτοκιακών αυξήσεων. 

Αντ΄αυτού, το δ.σ. της Fed επισημαίνει ότι «ενδεχομένως να χρειαστεί κάποια περαιτέρω σταθεροποίηση της πολιτικής» αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ότι η μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης που πιθανόν να ακολουθήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Μαίου θα είναι η τελευταία πριν από μία πρώτη περίοδο  παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων. 

Επίσης, παρότι στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει «υγιές και ανθεκτικό», η κεντρική τράπεζα εφιστά την προσοχή ότι τα τελευταία stress test στον τραπεζικό κλάδο «είναι πιθανόν να δείξουν πιο αυστηρές πιστωτικές συνθήκες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις υπονομεύοντας την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό». 

Ωστόσο, δεν γίνεται καμιά αναφορά ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού έχει κερδηθεί. Το νέο ανακοινωθέν έχει αποσύρει τη φράση που λέει ότι ο πληθωρισμός «έχει υποχωρήσει» και την έχει αντικαταστήσει με τη διατύπωση ότι ο πληθωρισμός «παραμένει ενισχυμένος».

Οι νέες επίσημες προβλέψεις για την ανεργία κάνουν λόγο για ένα ποσοστό στο 4,5% έως το τέλος του έτους, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4,6% του Δεκεμβρίου. Όσον αφορά στις προοπτικές για την οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς στο 0,4% από 0,5% που είχε προβλέψει η Fed στις εκτιμήσεις του Δεκεμβρίου. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα τερματίσει το έτος στο 3,3% συγκριτικά με το 3,1% που έδιδε στις προηγούμενες προβλέψεις. 

Η σημερινή τοποθέτηση της Fed σηματοδοτεί έναν αιφνίδιο επαναπροσδιορισμό στη στρατηγική της σε σχέση με πριν από δύο μόλις εβδομάδες όταν ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο και πιθανόν πιο γρήγορα του αναμενομένου. 

Η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών υπογραμμίζει τις ανησυχίες για την ευρωστία του τραπεζικού κλάδου και εγείρει την πιθανότητα να ξεσπάσει χρηματοπιστωτική κρίση σε περίπτωση περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Fed παρότι αύξησε τα επιτόκια, έδωσε μία σχετικά ήπια προοπτική για τις επόμενες επιτοκιακές αυξήσεις, προσφέροντας στην αγορά αυτό που ουσιαστικά αναζητούσε. 

Πώς αντέδρασε η αγορά

Αμέσως μετά το ανακοινωθέν της Fed, το ευρώ εκτοξεύθηκε στα ύψη, διαπερνώντας ανοδικά το φράγμα του 1,09 έναντι του δολαρίου, ενώ η πιο ήπια τοποθέτηση της κεντρικής τράπεζας οδήγησε προς στιγμή το δείκτη δολαρίου σε απώλειες κοντά στην μία ποσοστιαία μονάδα στις 102,11 μονάδες. 

Θετική ήταν επίσης η αντίδραση της Wall Street εστιάζοντας στην προοπτική παύσης των επιτοκιακών αυξήσεων.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News