Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 20:28
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η μείωση του πληθωρισμού γίνεται μία αργή και επώδυνη διαδικασία

ΗΠΑ: Η μείωση του πληθωρισμού γίνεται μία αργή και επώδυνη διαδικασία

Το εύκολο πρώτο μισό κομμάτι της μάχης κατά του πληθωρισμού έχει ολοκληρωθεί στις ΗΠΑ. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών πυροδοτείται αυτή τη στιγμή από τα λιγότερο αναγκαία αγαθά, όπως αεροπορικά εισιτήρια και νέα αυτοκίνητα και όχι από την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, εφόσον αυτές οι τιμές του δομικού πληθωρισμού – που εξαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων – είναι ιστορικά λιγότερο ευμετάβλητες και κατά συνέπεια λιγότερο επιρρεπείς στο να υποχωρήσουν. Καθώς το κόστος τείνει ανοδικά, οι Αμερικανοί είναι πολύ πιθανόν πλέον να αντέξουν σε μία πιο μακρόχρονη και πιο δαπανηρή μάχη κατά του πληθωρισμού.  

Ο δείκτης των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε 0,1% το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,4% το ίδιο διάστημα. Ο δομικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει αυτή τη στιγμή τον ευρύτερο δείκτη τιμών καταναλωτή περισσότερο από κάθε άλλη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κίνηση αυτή στέλνει ένα σημάδι ότι αυτές οι επίμονα υψηλές τιμές σπάνια υποχωρούν και διαδραματίζουν ένα μεγαλύτερο ρόλο στη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης αποθέρμανσης του πληθωρισμού προήλθε από την πτώση των τιμών ενέργειας. η μείωση αυτή έχει έκτοτε επιβραδυνθεί και οι πιέσεις στις τιμές προέρχονται από άλλες πηγές που είναι πιο επίμονες. Ο υψηλός δομικός πληθωρισμός σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα καθιστώντας το χρήμα πιο ακριβό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν καταφέρει να μειώσουν πιο γρήγορα τον πληθωρισμό, όμως η μεγάλη πρόοδος που σημειώθηκε στο μέτωπο αυτό πέρυσι μετατρέπεται τώρα σε μία αργή και επώδυνη διαδικασία. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στο 5% – Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός

Μικρή άνοδος στη Wall Street με φόντο τον πληθωρισμό

De Guindos: Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News