Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

De Guindos: Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρώπη

De Guindos: Επιμένει ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρώπη

Ισχυρότερες από το προσδοκώμενο είναι οι πιέσεις που ασκεί ο δομικός πληθωρισμός, δήλωσε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Louis de Guindos, στο πλαίσιο διοργάνωσης στη Μαδρίτη.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης, από τον οποίο αποκλείεται το ευμετάβλητο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό βέβαια ενδέχεται να προκαλέσει νέες δυσκολίες στη στρατηγική της Τράπεζας, η οποία παρακολουθεί στενά την πορεία του δομικού πληθωρισμού για το επόμενο βήμα στη νομισματική πολιτική.

Ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται πολύ πιο επίμονος, δήλωσε χαρακτηριστικά ο De Guindos, επαναλαμβάνοντας και τη δέσμευση της ΕΚΤ για επαναφορά στον στόχο του 2% περίπου.

Η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ

Για την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Μάιο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ευρέως περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, πολλοί είναι και όσοι αναμένουν ότι πλησιάζει το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την πορεία του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος ανέρχεται σε ιστορικό υψηλό, παρότι ο βασικός δείκτης αποκλιμακώνεται αισθητά.

Στο μεταξύ, η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή σε ΗΠΑ και Ελβετία παραμένει στο «ραντάρ» των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον De Guindos, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρέπει να εφησυχάσουν και θα πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Capital Economics: Βλέπει τα επιτόκια της ΕΚΤ στο 4% παρά τους τριγμούς στις τράπεζες

Κλάας Νοτ: Η ΕΚΤ δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις επιτοκιακές αυξήσεις

Λαγκάρντ: Υπερβολικά υψηλός ο δομικός πληθωρισμός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News