Business & Finance Τετάρτη 12/04/2023, 11:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελικά πώς τα πάει η ρωσική οικονομία; Kορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν

Τελικά πώς τα πάει η ρωσική οικονομία; Kορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν

Συνήθως οι προβλέψεις από έγκριτους οικονομικούς φορείς για την πορεία της οικονομίας διαφέρουν μεν, αλλά κατά βάση δείχνουν μια σχετικά ξεκάθαρη κατεύθυνση. Στην περίπτωση της Ρωσίας όμως, ο κανόνας αυτός πλέον καταρρίπτεται.

Η αβεβαιότητα του πολέμου, αλλά και η έλλειψη διαφάνειας από το ρωσικό κράτος σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, έχουν καταστήσει τις προβλέψεις μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία και έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των διάφορων φορέων. Πλέον κάποιες τράπεζες και διεθνείς οντότητες αναμένουν ανάπτυξη φέτος, ενώ άλλες διαβλέπουν περαιτέρω διολίσθηση πριν την ανάκαμψη.

Ενδεικτικά, μερικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας το 2023:

  • JP Morgan: 1%
  • ΔΝΤ: 0,7%
  • Παγκόσμια Τράπεζα: -0,2%
  • Morgan Stanley: -0,6%
  • Τράπεζα της Ρωσίας: -1,1%
  • Goldman Sachs: -1,3%
  • ΟΟΣΑ: -2,5%

Πάντως το 2022, η επίδοση της ρωσικής οικονομίας αιφνιδίασε τους αναλυτές. Ενδεικτικά, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή, ορισμένοι διέβλεπαν ύφεση έως και 15%. Πλέον όμως, το ΔΝΤ εκτιμά πως τελικά το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά μόλις 2%.

Βέβαια, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν παράλληλα και ότι οι μετρήσεις βάσει του ΑΕΠ δεν είναι αξιόπιστες για ένα κράτος το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο και ιδίως για ένα κράτος όπως η Ρωσία, όπου τα επίσημα στοιχεία είναι πιθανό να παραποιούνται. Ο οικονομολόγος Mikhhail Mamonov εστίαζε στην κατακόρυφη πτώση των καταναλωτικών δαπανών για να δείξει ότι σημειώθηκε σημαντική συρρίκνωση στην οικονομία.

Αυτό στο οποίο συμφωνούν όσοι παρακολουθούν την αγορά είναι ότι τα οικονομικά προβλήματα στη Ρωσία θα κλιμακωθούν περαιτέρω όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης:

Κυρώσεις: Η Ρωσία βλέπει (επιτέλους) τα πρώτα πλήγματα

Ρωσία: Χρησιμοποιεί ακόμη το «τοξικό» ευρώ και δολάριο στις εξαγωγές της

Ευρώπη: Το κυνήγι της περιουσίας των Ρώσων – Πόσα έχει δεσμεύσει η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News