Business & Finance Πέμπτη 9/03/2023, 20:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Χρησιμοποιεί ακόμη το «τοξικό» ευρώ και δολάριο στις εξαγωγές της

Ρωσία: Χρησιμοποιεί ακόμη το «τοξικό» ευρώ και δολάριο στις εξαγωγές της

Η Ρωσία συνέχισε να πραγματοποιεί περίπου το ήμισυ του συνολικού εμπορίου της στο τέλος του 2022 με νομίσματα χωρών που της επέβαλαν κυρώσεις, παρότι το γιουάν και το ρούβλι κέρδισαν μεγαλύτερο έδαφος στο διακανονισμό των συναλλαγών. 

Οι πληρωμές για εξαγωγές με την χρήση «τοξικών» νομισμάτων, όπως τα χαρακτηρίζει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, κυρίως σε δολάριο και ευρώ, εκπροσώπησαν το 48% του συνόλου στα τέλη του 2022, χαμηλότερα από το 87% στην αρχή του έτους. Η αναλογία του γιουάν αυξήθηκε στο 34% από το 0,5% και του ρουβλίου εκπροσώπησε το 16% του συνόλου, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. 

Τα στοιχεία αυτά σκιαγραφούν μία λεπτομερή εικόνα αυτού που η κεντρική τράπεζα περιγράφει ως μία «ευρύτερη διαρθρωτική αναμόρφωση της ρωσικής οικονομίας». Ενώ το εύρος του εμπορίου που γίνεται με την χρήση νομισμάτων μη φιλικών προς την Ρωσία χωρών έχει περιοριστεί σημαντικά, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναφέρει ότι το μερίδιό τους στο σύνολο των συναλλαγών εξακολουθεί να είναι «σημαντικό». 

Η Ρωσία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί «τοξικά» νομίσματα για το ήμισυ του εμπορίου της

Η αναλογία του δολαρίου και του ευρώ στις εξαγωγές της Ρωσίας μειώθηκε

Source: Bank of Russia

 

Οι κυρώσεις εμπόδισαν την πρόσβαση της κεντρικής τράπεζας στο ήμισυ των διεθνών συναλλαγματικών αποθεμάτων της, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να κρατήσει μόνο τον έλεγχο των αποθεμάτων σε χρυσό και γιουάν. Και πριν από τον πόλεμο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε προσπαθήσει να μειώσει την έκθεσή της σε δολάριο. 

Τα μέτρα έχουν ως στόχο να απομονώσουν την Ρωσία από τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και να οδηγήσουν τους διεθνείς επενδυτές σε έξοδο από την χώρα. Σε απάντηση, η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις στο να χρησιμοποιούν «τοξικά» νομίσματα, όπως δολάριο και ευρώ. 

Παρ΄όλα αυτά, η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι με εξαίρεση του γιουάν, τα νομίσματα των υπόλοιπων «φιλικών» χωρών εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σπάνια εκπροσωπώντας μόλις το 2% των πληρωμών σε εξαγωγές. 

Στις συναλλαγές στο Moscow Exchange, ο όγκος των συναλλαγών σε δολάριο/ρούβλι περιορίστηκε τον προηγούμενο μήνα μόλις στο 36% του συνόλου, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πολλών ετών, σύμφωνα πάντα με την κεντρική τράπεζα. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Αρκετά καταστροφικές οι προοπτικές της ρωσικής οικονομίας

Τι θέλουν οι Ρώσοι στην Αργεντινή; Γιατί πηγαίνουν και ας έχει πληθωρισμό 100% 

Ρωσία: Παρατείνει τα capital control για ένα εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News