Business & Finance Δευτέρα 10/04/2023, 09:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι έγινε στην FTX: Ύβρις, ανικανότητα, απληστία και χαμένα εκατομμύρια

Τι έγινε στην FTX: Ύβρις, ανικανότητα, απληστία και χαμένα εκατομμύρια

«H ύβρις, η ανικανότητα και η απληστία» ευθύνονται για την κατάρρευση του χρεοκοπημένου πλέον χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, σύμφωνα με έκθεση των πιστωτών της εταιρείας.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το FTX δεν είχε τους αναγκαίους οικονομικούς και λογιστικούς ελέγχους και δεν επέτρεπε καμία διαφωνία εντός της εταιρείας. Επιπλέον, τα στελέχη του συνήθιζαν να αστειεύονται για την τάση τους να χάνουν τα ίχνη περιουσιακών στοιχείων εκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που δημοσιεύεται από τους πιστωτές του FTX αφότου η αυτοκρατορία κρυπτονομισμάτων του Sam Bankman-Fried κατέρρευσε, τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια των πελατών.

Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες στον Bankman-Fried και σε κορυφαία στελέχη της εταιρείας, όπως ο πρώην επικεφαλής μηχανικός Nishad Singh και ο πρώην επικεφαλής τεχνολογίας Gary Wang.

«Παρά τη δημόσια εικόνα που επιδίωκε να δημιουργήσει,  μιας υπεύθυνης επιχείρησης, ο Όμιλος FTX ελέγχονταν αυστηρά από μια μικρή ομάδα ατόμων που έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη θέσπιση ενός κατάλληλου πλαισίου εποπτείας ή ελέγχου», ανέφερε η έκθεση.

Τα άτομα αυτά ανακάτευαν και έκαναν κακοδιαχείριση των κεφαλαίων της εταιρείας και των πελατών της, έλεγαν ψέματα σε τρίτους για την επιχείρησή τους και αστειεύονταν εσωτερικά για την τάση τους να χάνουν τα ίχνη των εκατομμυρίων δολαρίων σε περιουσιακά στοιχεία της FTX.

Όταν η εταιρεία υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας, δεν είχε καν μια πλήρη λίστα με τους υπαλλήλους της, σύμφωνα με την έκθεση.

Μέχρι στιγμής, έχουν ανακτηθεί περιουσιακά στοιχεία άνω του 1,4 δισ. δολαρίων. Επιπλέον 1,7 δισ. δολάρια έχουν εντοπιστεί και βρίσκονται σε διαδικασία ανάκτησης.

Ο Bankman-Fried δήλωσε αθώος στις κατηγορίες για απάτη που τον βαραίνουν και βρίσκεται αντιμέτωπος με δίκη, τον Οκτώβριο. Ο Singh ομολόγησε την ενοχή του τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας συνεργασίας με τους εισαγγελείς. Ο Wang και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Alameda Research, Caroline Ellison, δήλωσαν επίσης ένοχοι και συνεργάζονται με τις αρχές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

O Bankman-Fried πληρώνει τους δικηγόρους του από τα «κλεμμένα» εκατομμύρια που μετέφερε στον πατέρα του

FTX: Ο άνθρωπος που «καθαρίζει» το χάος βγάζει 1.300 δολάρια την ώρα

Το FTX μετέφερε 2,2 δισ. δολάρια στον Bankman-Fried

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News