Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 20:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιόκτητο δίκτυο φορτιστών EV σε καταστήματα στις ΗΠΑ έως το 2030 σχεδιάζει η Walmart

Ιδιόκτητο δίκτυο φορτιστών EV σε καταστήματα στις ΗΠΑ έως το 2030 σχεδιάζει η Walmart

Η Walmart Inc σχεδιάζει να αποκτήσει το δικό της δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2030 για να αξιοποιήσει την αυξανόμενη υιοθέτηση των EVs στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι νέοι σταθμοί ταχείας φόρτισης θα τοποθετηθούν σε χιλιάδες καταστήματα της Walmart και της Sam’s Club, παράλληλα με τους σχεδόν 1.300 που ήδη προσφέρει στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μονάδα Electrify America της Volkswagen, ένα από τα μεγαλύτερα ανοικτά δημόσια δίκτυα EV της χώρας.

Τα περισσότερα από 5.000 καταστήματα της Walmart και οι αποθήκες της Sam’s Club βρίσκονται σε απόσταση 10 μιλίων από περίπου το 90% των Αμερικανών.

«Έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το άγχος της απόστασης και της φόρτισης με τρόπο που κανείς άλλος δεν μπορεί σε αυτή τη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Vishal Kapadia, ο πρόσφατα διορισμένος ανώτερος αντιπρόεδρος της Walmart για τον ενεργειακό μετασχηματισμό.

Καθώς οι υποδομές φόρτισης EV αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με τον χρόνο λειτουργίας, τις επιδόσεις, την ευκολία χρήσης και το υψηλό κόστος εγκατάστασης των μηχανημάτων.

Το να έχει ένα ιδιόκτητο δίκτυο φορτιστών, αντί μίας συνεργασίας με έναν φορέα εκμετάλλευσης δικτύου, θα βοηθήσει τη Walmart να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αξιοπιστίας και κόστους, δήλωσε ο Kapadia.

Ο Kapadia δήλωσε ότι αναμένει ότι στα νέα σημεία φόρτισης θα εγκατασταθούν γρήγοροι φορτιστές συνεχούς ρεύματος, με περίπου τέσσερις κατά μέσο όρο ανά κατάστημα.

Η Walmart αρνήθηκε να σχολιάσει οικονομικές λεπτομέρειες και δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία εντοπισμού προμηθευτή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 30.000 ταχυφορτιστές, οι οποίοι μπορούν να γεμίσουν ένα όχημα σε μία ώρα ή λιγότερο, με τα ιδιαίτερα ισχυρά μοντέλα να κοστίζουν στους παρόχους περισσότερα από 100.000 δολάρια.  

Ενώ πολύ λίγα EV κυκλοφορούν στους δρόμους των ΗΠΑ, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει, καθώς οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, οι αυξανόμενες κρατικές επιδοτήσεις και τα νέα, πιο προσιτά μοντέλα έχουν επιταχύνει τη χρήση τους.

Μέχρι το 2029, τα EV θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της βορειοαμερικανικής αγοράς, προβλέπει η εταιρεία συμβούλων AutoForecast Solutions.    

Το σχέδιο της Walmart έρχεται την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο 500.000 δημόσιων φορτιστών EV μέχρι το 2030. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο τους πολυαναμενόμενους κανόνες για ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιτάχυνση της βιομηχανίας και την κατασκευή υποδομών φόρτισης κυρίως κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ.

Ο Kapadia δήλωσε ότι η Walmart θα αρχίσει να αναπτύσσει φορτιστές αυτόνομα και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για ομοσπονδιακή χρηματοδότηση αργότερα.

Με περίπου 240 εκατομμύρια επισκέψεις πελατών στα καταστήματά της κάθε εβδομάδα, οι νέοι σταθμοί θα μπορούσαν να παρέχουν στη Walmart δεδομένα σχετικά με τον τρόπο πληρωμής των αγοραστών ή τον χρόνο που περνούν σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News