Business & Finance Δευτέρα 3/04/2023, 22:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tesla: Πτώση τις τιμής της μετοχής εν μέσω ανησυχιών για τα μεικτά περιθώρια κέρδους της εταιρείας

«Υποστηρίζουμε ότι οι μειώσεις τιμών έχουν υπονομεύσει και θα υπονομεύσουν την κερδοφορία του κλάδου (συμπεριλαμβανομένης της Tesla)», έγραψε ο Toni Sacconaghi, αναλυτής της Bernstein, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές.

Tesla: Πτώση τις τιμής της μετοχής εν μέσω ανησυχιών για τα μεικτά περιθώρια κέρδους της εταιρείας

Οι μετοχές της Tesla έπεσαν περισσότερο από 7% τη Δευτέρα, αφού η τριμηνιαία έκθεση παραδόσεων της εταιρείας οδήγησε ορισμένους επενδυτές να ανησυχήσουν ότι θα χρειαστούν περισσότερες μειώσεις τιμών για να προωθηθούν οι πωλήσεις, γεγονός που επηρεάζει τα περιθώρια κέρδους.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Tesla ανακοίνωσε παραδόσεις 422.875 ηλεκτρικών οχημάτων στο α’ τρίμηνο και παραγωγή 440.808 αυτοκινήτων. Οι αριθμοί ρεκόρ για την Tesla αντιπροσώπευαν αύξηση 4% στις παραδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και ακολούθησαν επανειλημμένες μειώσεις τιμών σε ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.

Ορισμένες από τις μειώσεις τιμών στις ΗΠΑ εφαρμόστηκαν εν μέρει για να μπορέσει η Tesla και οι πελάτες της να επωφεληθούν από τις φορολογικές διευκολύνσεις που είναι διαθέσιμες βάσει του νόμου περί μείωσης του πληθωρισμού. Αλλά μια συνεχής ανησυχία είναι ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός θα αναγκάσει την εταιρεία να συνεχίσει να μειώνει τις τιμές, αν θέλει να προσελκύσει αγοραστές, καθώς τα νέα EVs συνεχίζουν να βγαίνουν στην αγορά.

«Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι οι πρόσφατες μειώσεις τιμών της Tesla αντικατοπτρίζουν ένα διαρθρωτικό πλεονέκτημα κόστους που θα της επιτρέψει να πιέσει τους αντιπάλους της και να κατακτήσει υπερμεγέθη όγκο και να κυριαρχήσει στην αγορά EV», έγραψε ο Toni Sacconaghi, αναλυτής της Bernstein, σε σημείωμά του μετά την ανακοίνωση των παραδόσεων. «Υποστηρίζουμε ότι οι μειώσεις τιμών έχουν υπονομεύσει και θα υπονομεύσουν την κερδοφορία του κλάδου (συμπεριλαμβανομένης της Tesla), αλλά ότι οι εδραιωμένοι φορείς έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες και δεν είναι πιθανό να υπαναχωρήσουν».

Η Bernstein έχει τιμή-στόχο 150 δολάρια για τη μετοχή, πολύ χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή που είναι λίγο πάνω από 193 δολάρια. Ο Sacconaghi δήλωσε: «Το βασικό ερώτημα για τους επενδυτές είναι ποια μπορεί να είναι τα περιθώρια κέρδους, εν μέσω σημαντικών μειώσεων τιμών, αλλά και αύξησης του κόστους των πρώτων υλών».

Οι παραδόσεις της Tesla το πρώτο τρίμηνο έπεσαν κάτω από τις προσδοκίες της Wall Street, κρίνοντας από τα στοιχεία που συγκεντρώνει η FactSet. Ωστόσο, οι αριθμοί ήταν σύμφωνοι με τους αριθμούς που συνέταξε η Tesla και έστειλε σε ορισμένους μετόχους πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης.

Σύμφωνα με τη FactSet, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η Tesla θα ανακοίνωνε παραδόσεις περίπου 432.000 οχημάτων για το τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 410.000 έως 451.000. Ένας ανεξάρτητος ερευνητής που ακολουθείται ευρέως από τους οπαδούς  της Tesla, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο @TroyTeslike στο Twitter, ανέμενε παραδόσεις γύρω στις 427.000.

Η Tesla ανέφερε στο ηλεκτρονικό της μήνυμα προς τους μετόχους ότι οι αναλυτές ανέμεναν παραδόσεις περίπου 421.500 οχημάτων, με βάση τη θέση 25 αναλυτών που παρακολουθούνται από την εταιρεία.

Για το 2023, η Tesla είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει να παράγει 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα και άφησε να εννοηθεί ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει παραδόσεις περίπου σε αυτό το ποσό. Τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι στοχεύουν σε ετήσια αύξηση 50% κατά μέσο όρο στον όγκο παραγωγής και στις πωλήσεις σε βάθος χρόνου.

Η επίτευξη αυτού του επιπέδου ανάπτυξης θα απαιτήσει πιθανότατα περαιτέρω μειώσεις τιμών, δήλωσαν ορισμένοι αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Dan Levy της Barclays, ο οποίος έχει ουδέτερη αξιολόγηση για τη μετοχή και στόχο τιμής 275 δολάρια, η συσσώρευση αποθεμάτων οχημάτων αποτελεί συνεχή τάση κατά τα τελευταία τρία τρίμηνα. Έγραψε ότι «πιθανόν να χρειαστούν σταδιακές μειώσεις τιμών», ειδικά καθώς η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή στα νέα εργοστάσια στο Όστιν του Τέξας και έξω από το Βερολίνο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Παραδόσεις 422.875 EV στο α’ τρίμηνο 2023

Ποιες μετοχές «απογείωσαν» τον Nasdaq στο πρώτο τρίμηνο

Αυτόνομη οδήγηση: Γιατί απέτυχε το πείραμα των Ford και Volkswagen

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News