Business & Finance Κυριακή 28/08/2022, 21:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Amazon δίνει πλεονέκτημα στη Rivian στον κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων

Πώς η Amazon δίνει πλεονέκτημα στη Rivian στον κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων

Ακολουθώντας τα βήματα της Tesla, μια άλλη εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων έχει κάνει όνομα στο χώρο, με μια μοναδική στροφή: η Rivian Automotive.

Ιδρύθηκε το 2009, η Rivian εστιάζει σε πολυτελή ηλεκτρικά οχήματα φορτηγά και SUV που μπορούν να κινούνται εκτός πόλης. 

Η Rivian παρουσίασε το πρώτο της όχημα, το ηλεκτρικό φορτηγό R1T, στα τέλη του περασμένου έτους. Εργάζεται για την κλιμάκωση της παραγωγής και σχεδιάζει να παρουσιάζει και το SUV της -το R1S- κατασκευασμένο από την ίδια πλατφόρμα, αργότερα μέσα στο 2022.

Ήταν ένας μακρύς και επίπονος δρόμος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αλλά η Rivian έχει λάβει σημαντική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατ. δολ. από την Amazon το 2019 και 500 εκατ. δολ. από τη Ford λίγους μήνες αργότερα. Αρχικά, η Rivian και η Ford προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα κοινό όχημα μαζί, αλλά οι εταιρείες κατέληξαν να ακυρώσουν αυτά τα σχέδια.

Ωστόσο, η συνεργασία με την Amazon είναι ακόμα σε καλό δρόμο. Μετά την επένδυσή της, η Amazon είπε ότι θα αγοράσει 100.000 ειδικά κατασκευασμένα ηλεκτρικά φορτηγά παράδοσης, μέρος της κίνησης της να εξηλεκτρίσει τον στόλο last mile μέχρι το 2040.

Όταν η Rivian εισήλθε στο χρηματιστήριο τον Νοέμβριο του 2021, είχε μία από τις μεγαλύτερες δημόσιες εγγραφές στην ιστορία των ΗΠΑ. Αλλά τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία έχουν ρίξει μια «σκιά» στην επιτυχία της. Καθώς η αγορά προσπαθεί να αντιμετωπίσει στον πληθωρισμό και τους φόβους για ύφεση, η μετοχή δέχτηκε μεγάλο πλήγμα. Αλλά με την εξασφάλιση της συμφωνίας με την Amazon, ορισμένοι επενδυτές είναι σίγουροι ότι ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

«Όταν η Amazon επένδυσε στην εταιρεία… αλλά το πιο σημαντικό, δεσμεύτηκε να αγοράσει όλα αυτά τα οχήματα από αυτήν, άλλαξε η δυναμική της αγοράς γύρω από αυτήν», δήλωσε ο Mike Ramsey, αναλυτής αυτοκινήτων και έξυπνης κινητικότητας στη Gartner.

Τον περασμένο μήνα, η Rivian και η Amazon παρουσίασαν το πρώτο από τα ηλεκτρικά φορτηγά. Αρχίζουν να παραδίδουν πακέτα σε μια σειρά από πόλεις, όπως το Σιάτλ, η Βαλτιμόρη, το Σικάγο και το Φοίνιξ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News