Business & Finance Πέμπτη 6/04/2023, 19:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η BlackRock αναλαμβάνει να πουλήσει τίτλους χρεοκοπημένων τραπεζών 114 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Η BlackRock αναλαμβάνει να πουλήσει τίτλους χρεοκοπημένων τραπεζών 114 δισ. δολ.

Η BlackRock Inc. προσλήφθηκε από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για να βοηθήσει στην πώληση 114 δισ. δολαρίων σε τίτλους που συγκέντρωσε από τους χρεοκοπημένα τραπεζικά ιδρύματα Signature Bank και Silicon Valley Bank, επιστρέφοντας στον ρόλο του κυβερνητικού συμβούλου σε περιόδους κρίσης.

Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει πωλήσεις 27 δισ. δολαρίων σε τίτλους από την Signature και 87 δισ. δολαρίων από τη Silicon Valley Bank της SVB Financial Group, ανέφερε η Federal Deposit Insurance Corp. σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη. Οι συμμετοχές είναι κυρίως τίτλοι που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια οργανισμών, εξασφαλισμένες ενυπόθηκες υποχρεώσεις και εμπορικά MBS που παρέμειναν, αφού η κυβέρνηση πούλησε τις υπόλοιπες εταιρείες τον Μάρτιο, δήλωσε η FDIC.

Ο στόχος είναι οι πωλήσεις να είναι σταδιακές και ομαλές, δήλωσε η FDIC, και ότι οι αρχές επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο οποιουδήποτε δυσμενούς αντίκτυπου στη λειτουργία της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές συνθήκες ρευστότητας και συναλλαγών.

Εκπρόσωπος της BlackRock στη Νέα Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ουάσινγκτον παρουσιάζει ιστορικά προτίμηση προς την BlackRock και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Larry Fink σε περιόδους κρίσης, δεδομένης της κλίμακας και της εμβέλειας της εταιρείας σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, με 8,6 τρισ. δολάρια περιουσιακά στοιχεία πελατών και εμπειρία στη διαχείριση σύνθετου χρέους.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και το yπουργείο Οικονομικών ανέθεσαν στη BlackRock συμβάσεις για τη διαχείριση επισφαλών χρεών ύψους 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονταν προηγουμένως στα βιβλία της Bear Stearns και της American International Group Inc. Η Fed στράφηκε στη BlackRock για να βοηθήσει στην επίβλεψη των προγραμμάτων αγοράς χρέους που θα βοηθούσαν στη σταθεροποίηση της οικονομίας κατά την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Το Financial Markets Advisory Group της BlackRock ιδρύθηκε το 2008 για να παρέχει συμβουλές σε κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι συν-επικεφαλής Ben Leax και Brandon Hall ηγούνται ενός προσωπικού 200 ατόμων στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη, τη Βουδαπέστη, τη Μέση Ανατολή και αλλού. 

Η BlackRock συγκαταλέγεται μεταξύ των αναδόχων που είχε προσλάβει η FDIC από τον περασμένο Μάιο για στρατηγικές χρηματοοικονομικές συμβουλές και συμβουλευτικές εργασίες σχετικά με τις πτωχεύσεις τραπεζών. Άλλοι περιλαμβάνουν την Houlihan Lokey Inc., την Rothschild Inc. και την Piper Sandler & Co., η οποία συμβούλευσε την FDIC για την SVB.

Η Signature και η Silicon Valley Bank ήταν μεταξύ των τριών αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων που κατέρρευσαν τον περασμένο μήνα με την FDIC να διορίζεται διαχειριστής και για τις δύο επιχειρήσεις.

Η First Citizens BancShares Inc. συμφώνησε να αγοράσει τη Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες στη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Ακολούθησε γρήγορα η κατάρρευση της Signature, οι καταθέσεις της οποίας και ορισμένα από τα δάνειά της αγοράστηκαν αργότερα μέσω της FDIC από την Flagstar Bank της New York Community Bancorp.

Ενώ οι συμφωνίες περιλάμβαναν καταθέσεις και υποκαταστήματα τραπεζών, οι αγοραστές ήταν λιγότερο πρόθυμοι να αναλάβουν τίτλους που είχαν αγοραστεί από την Signature και τη Silicon Valley Bank όταν το κόστος δανεισμού ήταν χαμηλό, και οι οποίοι έχουν μειώσει την αξία τους εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed. Αυτό άφησε τα δισεκατομμύρια δολάρια υποτιμημένων τίτλων και ενυπόθηκων υποχρεώσεων στα χέρια της FDIC.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News