Business & Finance Τετάρτη 5/04/2023, 13:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS προς μετόχους: Η συμφωνία με την Credit Suisse δεν είναι εύκολη υπόθεση

UBS προς μετόχους: Η συμφωνία με την Credit Suisse δεν είναι εύκολη υπόθεση

Πρόκειται για «την πρώτη συγχώνευση δύο συστημικά σημαντικών τραπεζών διεθνώς», η οποία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για την ίδια την οντότητα που θα προκύψει, αλλά και για ολόκληρο το ελβετικό σύστημα, δήλωσε ο πρόεδρος της UBS, Colm Kelleher. Στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων και βέβαια αναφερόμενος στην έκτακτη εξαγορά της Credit Suisse, ο Kelleher προειδοποίησε παράλληλα όμως ότι υπάρχουν δυσκολίες και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εύκολη η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Η συμφωνία αφορά την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από το ελβετικό κράτος και την αιφνίδια ανακοίνωση εξαγοράς της από την UBS έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων.

«Υπό την ηγεσία του επερχόμενου διευθύνοντος συμβούλου, Sergio Ermotti, θα πατήσουμε πάνω στη δύναμη και των δύο εταιρειών», δήλωσε ο ίδιος στο πλαίσιο της συνέλευσης, μόλις μια ημέρα μετά την ετήσια συνεδρίαση της Credit Suisse. «Είμαστε η κορυφαία ελβετική τράπεζα…και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη θέση μας ως κορυφαίου wealth manager (διεθνώς)», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Kelleher τόνισε ότι η ενσωμάτωση της Credit Suisse στον όμιλο της UBS θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια. Ακόμη και με την κρατική στήριξη, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στην ενσωμάτωση αυτών των δραστηριοτήτων», τόνισε ο ίδιος. 

Για την Credit Suisse συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι δεν θα λειτουργεί πλέον ανεξάρτητα. «Ήταν ένα πρότυπο για την ελβετική οικονομία, μια τράπεζα η οποία έπαιζε ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Ελβετίας και ένας παγκόσμιος και έγκριτος παίκτης», συμπλήρωσε.

Credit Suisse προς μετόχους: «Συγγνώμη που σας απογοητεύσαμε»

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνέλευση της Credit Suisse, όπου οι μέτοχοι συγκεντρώθηκαν ψάχνοντας απαντήσεις και ευθύνες. «Είναι μια θλιβερή ημέρα για εσάς, αλλά και για εμάς. Μπορώ να καταλάβω την πικρία, τον θυμό και το σοκ για όλους όσοι είναι απογοητευμένοι, καταβεβλημένοι και επηρεασμένοι από τις εξελίξεις», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann. 

«Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να περιορίσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης που είχε συσσωρευθεί μέσα στα τελευταία χρόνια και που σας απογοητεύσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse προς μετόχους: «Συγγνώμη που σας απογοητεύσαμε»

UBS: Επιστρέφει ο Sergio Ermotti για να υλοποιήσει το deal με την Credit Suisse

Πώς οι Ελβετοί έσωσαν την Credit Suisse με τα μαθήματα της ελληνικής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News