Business & Finance Τρίτη 4/04/2023, 12:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse προς μετόχους: «Συγγνώμη που σας απογοητεύσαμε»

Credit Suisse προς μετόχους: «Συγγνώμη που σας απογοητεύσαμε»

Για την κατάρρευση που οδήγησε στην έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από τη UBS απολογήθηκε σήμερα από τους μετόχους ο πρόεδρος της CS, Axel Lehmann. «Είναι μια θλιβερή ημέρα για εσάς, αλλά και για εμάς. Μπορώ να καταλάβω την πικρία, τον θυμό και το σοκ για όλους όσοι είναι απογοητευμένοι, καταβεβλημένοι και επηρεασμένοι από τις εξελίξεις», δήλωσε ο Lehmann στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της τράπεζας.

«Ζητώ συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να περιορίσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης που είχε συσσωρευθεί μέσα στα τελευταία χρόνια και που σας απογοητεύσαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ένας μεγάλος αριθμός μετόχων συγκεντρώθηκε στη Ζυρίχη, προκειμένου να αναζητήσει απαντήσεις και ευθύνες για την έκτακτη διάσωση της ελβετικής τράπεζας έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων. Υπενθυμίζεται ότι προτού καταλήξουν στη συμφωνία οι ελβετικές αρχές, οι καταθέσεις και η μετοχή της Credit Suisse κατέρρευσαν λόγω ανησυχιών για διεθνές τραπεζικό ντόμινο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ολοκλήρωση της εξαγοράς εκκρεμούν ακόμη νομικά και λογιστικά εμπόδια. Σε αυτή την περίοδο, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ερευνά κατά πόσον η συμφωνία ακολουθεί τον ομοσπονδιακό νόμο.

«Χαμένοι» οι μέτοχοι

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Vincent Kaufmann, CEO της Ethos Foundation, η οποία αντιπροσωπεύει επενδυτικά ταμεία με μερίδιο μεταξύ 3-5% στην Credit Suisse, δήλωσε ότι «έχουν χάσει πολλά χρήματα» και «χρειάζεται να ξέρουν τι κάνει η διοίκηση».

Μιλώντας στο CNBC υποστήριξε πως μια πιθανή λύση είναι η ανάκτηση ενός μέρους της αμοιβής που δρομολογείτο προς την προηγούμενη διοίκηση, η οποία «απέτυχε να προστατεύσει τα συμφέροντα των μετόχων».

«Εξακολουθούμε να αναζητούμε διόδους – είναι κάπως δύσκολο με το ελβετικό εμπορικό δίκαιο να αποδειχθεί η ζημία. Η κακή διαχείριση μιας εταιρείας δεν είναι per se κάτι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε εναντίον τέως ή τωρινών μελών της διοίκησης, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουν πει όλη την αλήθεια στους επενδυτές και στην αγορά, επομένως είναι ακόμη ανοιχτή ερώτηση» τόνισε ο Kaufmann στο CNBC.

Οι κάτοχοι των ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) της Credit Suisse, που είδαν κούρεμα 17 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της εξαγοράς, αναμένεται να κινηθούν νομικά εναντίον των ελβετικών αρχών.

«Υπάρχει ακόμη μια περίπτωση οι διάφοροι εμπλεκόμενοι να αναγνωρίσουν και να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στη βιαστική ενορχήστρωση αυτής της συγχώνευσης», δήλωσε ο Thomas Werle, partner στη δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, η οποία εκπροσωπεί ένα «σημαντικό ποσοστό» των μετόχων σε Ελβετία, Βρετανία και ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Ο Ελβετός εισαγγελέας ερευνά την εξαγορά από τη UBS

UBS: Επιστρέφει ο Sergio Ermotti για να υλοποιήσει το deal με την Credit Suisse

Credit Suisse: Οι κάτοχοι ομολόγων AT1 σκέφτονται να κινηθούν νομικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News