Business & Finance Τετάρτη 22/03/2023, 09:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Αύξηση 120% στις εισαγωγές σαμπάνιας – Τι κρύβει

Τουρκία: Αύξηση 120% στις εισαγωγές σαμπάνιας – Τι κρύβει

Αύξηση 120% εμφάνισαν το 2022 οι εξαγωγές σαμπάνιας προς την Τουρκία, την ώρα που η χώρα προσελκύει όλο και περισσότερους Ρώσους, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Comite Champagne, οι Γάλλοι παραγωγοί εξήγαγαν πέρυσι σχεδόν 1,9 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τις σχετικές εξαγωγές να σημειώνουν αύξηση 75%.

Στην Τουρκία, τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν αύξηση εξαγωγών κατά 120%, ενώ σύμφωνα με το Trade Data Monitor, οι εξαγωγές σαμπάνιας από την Τουρκία στη Ρωσία αυξήθηκαν πέρυσι κατά 182%.

Η κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις γειτονικές χώρες συνδέεται με το γεγονός ότι οι Ρώσοι μπορούσαν να ταξιδέψουν εκεί, την ώρα που άλλα κράτη τους επέβαλαν περιορισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εξαγωγές προϊόντων πολυτελείας στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Όμως, η απαγόρευση ισχύει μόνο για προϊόντα που κοστίζουν περισσότερο από 300 ευρώ και τα μπουκάλια σαμπάνιας συχνά κοστίζουν λιγότερα.

Σύμφωνα με το Trade Data Monitor, η κατακόρυφη αύξηση στις εξαγωγές σαμπάνιας σε κάποιες χώρες ενδεχομένως να σημαίνει ότι τα μπουκάλια εξάγονται ξανά από εκεί, προς τη Ρωσία.

Άλλωστε η Ρωσία, η οποία ήταν η 13η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές σαμπάνιας σε όγκο το 2021, έπεσε στην 38η θέση, καθώς οι αποστολές μειώθηκαν πάνω από 80% το 2022. Οι Γάλλοι παραγωγοί έστειλαν περίπου 435.000 μπουκάλια στη Ρωσία, ενώ το 2021 είχαν στείλει πάνω από 2,3 εκατομμύρια.

Οι Ρώσοι έγιναν οι κορυφαίοι ξένοι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία και το Ντουμπάι πέρυσι, καθώς οι κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία τους ώθησαν να επενδύσουν στο εξωτερικό. Το 2022 αγόρασαν 16.312 κατοικίες στην Τουρκία, ενώ ήταν και η πρώτη δύναμη στην αγορά του Ντουμπάι.

Συνολικά, οι πωλήσεις σαμπάνιας το 2022 ξεπέρασαν το ρεκόρ των 6 δισ. ευρώ με τις συνολικές αποστολές, στη Γαλλία και στο εξωτερικό, να αυξάνονται κατά 1,6%. Η μεγαλύτερη κατανάλωση σαμπάνιας, εκτός της Γαλλίας, πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Reuters: Στο Καζακστάν στρέφεται η Ρωσία για προϊόντα, λόγω των δυτικών κυρώσεων

Οι Ρωσίδες δεν ζουν χωρίς Zara: Οι πολυεθνικές έφυγαν αλλά τα brands τους όχι – Πού τα βρίσκουν

Τουρκία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «αλλάζει» την Αττάλεια – Νέες προκλήσεις και εντάσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News