Business & Finance Παρασκευή 17/03/2023, 19:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Στο Καζακστάν στρέφεται η Ρωσία για προϊόντα, λόγω των δυτικών κυρώσεων 

Reuters: Στο Καζακστάν στρέφεται η Ρωσία για προϊόντα, λόγω των δυτικών κυρώσεων 

Οι ρωσικές εταιρείες έχουν κατακλύσει τους εταίρους τους στο Καζακστάν τις τελευταίες εβδομάδες, με νέα αιτήματα για να τους βοηθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις και να εισάγουν προϊόντα που χρειάζονται, ανέφεραν στο Reuters επτά πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία ύψους 2,1 τρισ. δολαρίων, ωθώντας τη Μόσχα να αναζητήσει εναλλακτικές διαδρομές για την εισαγωγή τεχνολογίας και αγαθών.

Δεδομένου ότι η πώληση χιλιάδων αντικειμένων στη Ρωσία απαγορεύτηκε από τη Δύση, οι έμποροι δημιούργησαν ένα περίπλοκο δίκτυο αλυσίδων εφοδιασμού μέσω τρίτων χωρών για να παρακάμψουν τους περιορισμούς. Πολλά αγαθά εισέρχονται μέσω Τουρκίας και χωρών της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, λένε οικονομολόγοι.

Οι επτά πηγές, οι οποίες μίλησαν όλες υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι είχαν δει αύξηση στα ρωσικά αιτήματα για βοήθεια για να μεταφερθούν τα πάντα, από ρουλεμάν και εξαρτήματα αεροσκαφών μέχρι σπάνιες γαίες κατά μήκος των 7.591 χιλιομέτρων που συνορεύει η Ρωσία με το Καζακστάν.

Μάλιστα, δύο από τις πηγές συνέδεσαν άμεσα, το αυξημένο ρωσικό ενδιαφέρον, με τα αναφερόμενα τουρκικά σχέδια για την αντιμετώπιση της διαμετακόμισης εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι το ράλι μόλις αρχίζει», είπε στο Reuters ένας επιχειρηματίας που ασχολείται με το διεθνές εμπόριο. 

Ένας άλλος επιχειρηματίας του Καζακστάν είπε ότι του προσφέρθηκαν 1 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει στη μεταφορά ενός φορτηγού με σπάνιες γαίες που προέρχεται από την Αυστραλία.

Οι Ρώσοι έχουν μια πολύ μεγάλη λίστα αγορών που περιλαμβάνει βιομηχανικό εξοπλισμό, ρουλεμάν σιδηροδρόμων, προηγμένες ηλεκτρονικές συσκευές, ραδιοεξοπλισμό, τουρμπίνες, εξαρτήματα αεροπλάνων, πρώτες ύλες, ακόμη και υλικά για την παραγωγή τραπεζικών καρτών, ανέφεραν οι πηγές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, είναι αδίκημα η συμμόρφωση με τις δυτικές κυρώσεις και η παράκαμψη των κυρώσεων έχει γίνει μια κερδοφόρα βιομηχανία για ορισμένους επιχειρηματίες.

Οι κυρώσεις δεν κάνουν και πολλά για να αποτρέψουν το εμπόριο

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πει ότι τα πολυτελή προϊόντα της Δύσης εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στη Μόσχα, αν και είναι πιο ακριβά. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προέτρεψε τις χώρες της Κεντρικής Ασίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην περιοχή αυτόν τον μήνα, να διατηρήσουν τις κυρώσεις και υποσχέθηκε να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις παράπλευρες ζημιές.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος χώρας της Κεντρικής Ασίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της επίσκεψης του Μπλίνκεν, είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να εμποδίσουν τους εμπόρους να επανεξάγουν αγαθά στη Ρωσία.

«Μπαίνω στο γραφείο μιας ευρωπαϊκής εταιρείας και όταν ρωτάω για συγκεκριμένο εξοπλισμό, λένε ότι δεν μπορούν να τον πουλήσουν γιατί μπορεί να καταλήξει στη Ρωσία», είπε ένας επιχειρηματίας από το Καζακστάν που ασχολείται με βιομηχανικό εξοπλισμό.
«Καθώς βγαίνω έξω, μου τηλεφωνεί μια τουρκική εταιρεία που μου προσφέρει τον ίδιο εξοπλισμό».

Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν εξήγαγε προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για εξαγωγές χημικών, μικροτσίπ και άλλων ειδών. Η Άγκυρα είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των δυτικών κυρώσεων εντός ή μέσω της Τουρκίας και λαμβάνει μέτρα για να την αποτρέψει.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καζακστάν. Οι εξαγωγές του στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο, στα 8,8 δισ. δολάρια πέρυσι. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Οι συνομιλίες για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζονται – Τι λένε Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, ΟΗΕ

Πράσινο φως για μεταφορές ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ

Ρωσία: Χρησιμοποιεί ακόμη το «τοξικό» ευρώ και δολάριο στις εξαγωγές της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News