Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Ρωσίδες δεν ζουν χωρίς Zara: Οι πολυεθνικές έφυγαν αλλά τα brands τους όχι – Πού τα βρίσκουν

Οι Ρωσίδες δεν ζουν χωρίς Zara: Οι πολυεθνικές έφυγαν αλλά τα brands τους όχι – Πού τα βρίσκουν

Φορτηγά γεμάτα με μπουκάλια Coca Cola μπαίνουν σε ρωσικό έδαφος, τουρίστες επιστρέφουν από το εξωτερικό έχοντας στην κατοχή τους τις τελευταίες συλλογές Zara και τοπικές διαδικτυακές επιχειρήσεις αγοράζουν μανιωδώς τα αποθέματα επίπλων της IKEA. Οι δυτικές μάρκες μπορεί να έχουν εγκαταλείψει επίσημα τη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα συνεχίζουν να είναι εκεί.

Παρά το γεγονός ότι πολυεθνικές εταιρείες από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, λόγω των κυρώσεων, ως απόρροια του πολέμου με την Ουκρανία, ο αντίκτυπος στους Ρώσους καταναλωτές είναι ελάχιστος.

Αναλυτικότερα, μπορεί οι χρόνοι παράδοσης να είναι πλέον μεγαλύτεροι και ορισμένα αγαθά πιο ακριβά, όμως οι Ρώσοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν πασίγνωστα brands τόσο μέσω διαδικτύου, όσο και μέσω των φυσικών καταστημάτων. Δεδομένου ότι αυτό που έχει αλλάξει πραγματικά είναι τα κανάλια διανομής, οι αγοραστές απλώς πρέπει να ξέρουν ποια είναι τα νέα σημεία πώλησης των αγαπημένων τους προϊόντων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω αγαθών δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και αυτές οι διασυνοριακές ροές είναι νόμιμες. Έτσι η Μόσχα είναι στην ευχάριστη θέση να τους αφήσει να μπουν στη χώρα, όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσουν.

Οι Ρώσοι δεν αντέχουν να μην φοράνε Zara

Η Inditex, μητρική εταιρεία της Zara, έκλεισε τα 502 καταστήματα που διατηρούσε κατά μήκος της χώρας με την έναρξη του πολέμου.
Δεν είναι όμως λίγοι, εκείνοι που ταξιδεύουν με άδειες βαλίτσες στη γειτονική Λευκορωσία, απλώς και μόνο για να αγοράσουν από το αγαπημένο τους brand, το οποίο σε αντίθεση με τις περισσότερες δυτικές μάρκες, δεν έχει αποσυρθεί από τον σύμμαχο της Ρωσίας.

Όπως ανέφερε μία κάτοικος της εμπόλεμης χώρας στο Reuters, υπάρχουν γυναίκες στην Τουρκία με σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναλαμβάνουν να ψωνίσουν για Ρώσους στο Zara και να τους στείλουν τα πακέτα με προμήθεια 15-30% και πληρωμή με αντικαταβολή.

Διευρύνθηκαν τα όρια των εισαγωγών

Σε μία προσπάθεια να δώσει το πράσινο φως για μεγαλύτερη εισχώρηση φορτίου, τη στιγμή που οι αλυσίδες εφοδιασμού κατέρρευσαν, η Ρωσία νομιμοποίησε τις λεγόμενες παράλληλες εισαγωγές, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές να φέρνουν προϊόντα από το εξωτερικό χωρίς την άδεια του κατόχου του εμπορικού σήματος. Με αυτό τον τρόπο, οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου πωλούν ένα ευρύ φάσμα εισαγόμενων αγαθών. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο δύσκολος δρόμος των ρωσικών διαμαντιών μέχρι τις κυρώσεις

Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Ρωσία: Ο «σκοτεινός» στόλος της γίνεται το πρόβλημα της διεθνούς ναυτιλίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News