Business & Finance Κυριακή 19/02/2023, 14:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δύσκολος δρόμος των ρωσικών διαμαντιών μέχρι τις κυρώσεις

Ο δύσκολος δρόμος των ρωσικών διαμαντιών μέχρι τις κυρώσεις

Η Ομάδα του G7 και η Ε.Ε. εξετάζουν τρόπους για να συμπεριλάβουν στις κυρώσεις και τα ρωσικά διαμάντια, κίνηση που θα ανοίξει το δρόμο για επιβολή περιορισμών στο εμπόριο των πολύτιμων λίθων στο μέλλον, σύμφωνα με πηγές. 

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες της Ε.Ε. για την επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά διαμάντια «έπεσαν στο κενό» εξαιτίας της αντίστασης από τις εισαγωγούς χώρες, όπως το Βέλγιο, που υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια θα ήταν δίχως αποτέλεσμα αφού το εμπόριο διαμαντιών θα στρεφόταν αλλού εάν δεν υπήρχε ο κατάλληλος μηχανισμός παρακολούθησης των συναλλαγών σε πολύτιμους λίθους. 

Η προέλευση ενός διαμαντιού είναι σαφής στην αρχή της αλυσίδας προσφοράς όταν εκδίδεται η εξουσιοδότηση βάσει της διαδικασίας Kimberley Process, η οποία έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει την αποκαλούμενη «αιμορραγία» των διαμαντιών που έχει χρηματοδοτήσει πολέμους στο παρελθόν. Όμως, έπειτα από αυτό το στάδιο είναι είκαι δύσκολο να ανιχνευθεί. 

Οι κομμένοι και γυαλισμένοι λίθοι ανακατεύονται συχνά στις εταιρείες εμπορίας εμπορευμάτων και η αρχική εξουσιοδότηση αντικαθίσταται με ένα έγγραφο «μεικτής προέλευσης», καθιστώντας σχεδόν αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος πού κατευθύνονται και πωλούνται τα ρωσικά διαμάντια. 

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στον ρωσικό μεταλλευτικό γίγαντα Alrosa, που εκπροσωπεί περίπου το ένα-τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου ακατέργαστων διαμαντιών αξίας 80 δισ.δολαρίων. Ωστόσο, το μέτρο έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ροής του εμπορίου γίνεται μέσω άλλων αγορών, όπως η Ινδία. 

Τα άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται εντός της Ομάδας G7 και της Ε.Ε. αναφέρουν ότι δεν επίκειται άμεσα λύση, επειδή η ιχνηλάτιση των γυαλισμένων διαμαντιών στην παγκόσμια αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, δύο άτομα ανέφεραν ότι το G7 θα εκδώσει σχετικό ανακοινωθέν για το θέμα αυτό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο της προσπάθειας να συνεχιστούν οι πιέσεις στην Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείνει έναν χρόνο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κυρώσεις; Τα ρωσικά διαμάντια πάνε (σχεδόν) παντού

Ρωσία: Η Ευρώπη ετοιμάζει το 10ο πακέτο κυρώσεων – Τι περιλαμβάνει

Ε.Ε.: Στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων μπήκε η Ρωσία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News