Business & Finance Παρασκευή 2/12/2022, 21:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πλαφόν θα μπορέσει να κρατήσει τις ροές του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά;

Το πλαφόν θα μπορέσει να κρατήσει τις ροές του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά;

Η Ομάδα του G7 αναμένεται να επιβάλει ένα πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κατά πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται η τιμή του αυτή τη στιγμή. Και εάν μέχρι τώρα υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία για το ποιά είναι ακριβώς η σκοπιμότητα του πλαφόν, αυτό τώρα γίνεται ξεκάθαρο: οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν τη συνέχιση της ροής του ρωσικού αργού. 

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. υποστήριξαν ένα χαμηλότερο πλαφόν για την τιμή του ρωσικού αργού, που είναι η βασική πηγή εσόδων στην πολεμική μηχανή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις. Εν τέλει, είναι σημαντικό που διαμορφώθηκε πάνω από την τιμή πώλησης του ρωσικού αργού Ουραλίων, των 50 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media. 

«Το σημείο κλειδί είναι η ένδειξη ότι το G7 εξακολουθεί να θέλει την ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά. Η αντίληψη της αγοράς είναι ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα παραμείνουν πολύ πιο ανθεκτικές απ΄ό,τι αναμενόταν και κατά το πλείσον ανεπηρέαστες από το πλαφόν», αναφέρει ο Joel Hancock, αναλυτής της Natixis. 

To ενδιαφέρον τώρα έγκειται στο πώς θα αντιδράσει η Μόσχα. Η Ρωσία είχε αντιταχθεί στο μέτρο και είχε απειλήσει ότι θα σταματήσει την παραγωγή της ως απάντηση. Όμως, την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι το πλαφόν δεν έχει πλέον καμία σημασία, που αποτελεί την πιο ισχυρή νύξη μέχρι σήμερα πιθανής χαλάρωσης της μέχρι πρότινος αυστηρής στάσης του Κρεμλίνου. Με ένα τέτοιο γενναιόδωρο πλαφόν, οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν πλέον εύκολα να δηλώσουν ότι οι δραστηριότητές τους θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό. 

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Το αργό Ουραλίων από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας είναι χαμηλότερα από το πλαφόν. Το ESPO Ασίας είναι υψηλότερα.

Πηγή: Argus Media

 

«Δεν μας νοιάζει ποιό θα είναι το πλαφόν. Διαπραγματευόμαστε απευθείας με τους εταίρους μας. Και οι εταίροι που συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί μας δεν νοιάζονται για αυτά τα πλαφόν», δήλωσε ο Λαβρόφ.  

Η Ομάδα του G7 αποφάσισε να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, επομένως το πλαφόν αφορά άλλους μεγάλους αγοραστές, όπως Κίνα, Ινδία και Τουρκία. Οι χώρες αυτές δεν συμμετέχουν στο πλαφόν, όμως οι ΗΠΑ ευελπιστούν ότι θα χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Το σημαντικό είναι ότι εάν δεν αγοράζουν χαμηλότερα από το πλαφόν, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές δραστηριότητες. 

Οι κυρώσεις της Ε.Ε. που συμφωνήθηκαν στις αρχές του έτους προκάλεσαν σοκ σε πολλούς παίκτες της αγοράς για την υπερβολική αυστηρότητά τους. Η ιδέα ήταν να απαγορεύσουν στις επιχειρήσεις να παράσχουν ασφάλιση για τη μεταφορά του ρωσικού αργού οπουδήποτε στον κόσμο. Θα σήμαινε επίσης ότι ακόμη και Κινέζοι ή Ινδοί πελάτες θα έπρεπε να βρουν εναλλακτικές ασφαλιστικές υπηρεσίες από τις 5 Δεκεμβρίου. 

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομη άνοδο στις τιμές πετρελαίου, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία και εν τέλει θα λειτουργούσε προς όφελος του Πούτιν. Η ιδέα ήταν να περιοριστούν τα έσοδα αλλά να κρατηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά. 

Ορισμένοι είδαν την πρόταση των ΗΠΑ ως ένα μέσο χαλάρωσης των κυρώσεων και η Πολωνία ήταν αυτή που άσκησε τις μεγαλύτερες πιέσεις για την επιβολή ενός πλαφόν πιο κοντά στο κόστος παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου. Αντίθετα, οι χώρες με ισχυρή ναυτιλία ήθελαν ένα πιο γενναιόδωρο επίπεδο, ενώ η Ουκρανία ζητούσε ένα ανώτατο όριο στα 30 δολάρια. 

Πρώτες Αμφιβολίες

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το αργό των Ουραλίων διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο χαμηλότερο του πλαφόν, η συμφωνία μπορεί να αποδώσει καρπούς, αναφέρει ο Jorge Leon της Rystad Energy. 

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε η ιδέα του πλαφόν, πολλοί είχαν πιστέψει ότι δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχών βασικών αγοραστών, όπως Κίνα και Τουρκία. Τώρα όμως φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ισχυρούν κάποιο είδος νίκης εάν η Ρωσία πωλεί το αργό της κάτω από το πλαφόν. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ακόμη ότι εάν εάν το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται ήδη με μεγάλη έκπτωση, η απειλή του πλαφόν μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, παραμένουν αρκετά ερωτήματα ως προς το μηχανισμό επιβολής, καθώς η Ε.Ε. έχει καταστήσει πιο χαλαρούς τους κανόνες της και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή δευτερογενείς κυρώσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την όλη διαδικασία πιο απειλητική. Επίσης, η διαμάχη ως προς την ασφαλιστική κάλυψη στην Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα. Και η απάντηση του Κρεμλίνου είναι το μεγάλο ερωτηματικό. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: «Κλείδωσε» το πλαφόν των 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Στα ύψη οι ναύλοι για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου – Η ασάφεια και ο σκοτεινός στόλος

E.E.: Πρόταση για ένα πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια – Πόσο εφικτή είναι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News