Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 18:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Έλον Μασκ ζητά από τη Fed να αλλάξει ρότα

Ο Έλον Μασκ ζητά από τη Fed να αλλάξει ρότα

Ο Έλον Μασκ προέτρεψε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να υποχωρήσει στη μάχη κατά του πληθωρισμού, καθώς η τραπεζική κρίση ήδη πιέζει την οικονομία της χώρας.

«Η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη (22/3)», απάντησε σε tweet του δισεκατομμυριούχου Bill Ackman, που πρότεινε η Fed να σταματήσει προς το παρόν τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά που ήταν, σε 4,5% το περασμένο έτος, σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των τιμών των καταναλωτών. Οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω αύξηση, κατά 25 μονάδες βάσης, στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της που ξεκινά την Τρίτη.

Ο Ackman, ο επενδυτής που διευθύνει την Pershing Square, σημείωσε ότι τρεις τράπεζες των ΗΠΑ έκλεισαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Υποστήριξε ότι έχουν σφίξει οι οικονομικές συνθήκες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων θα ασκούσαν πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Μασκ – ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, του Twitter και της SpaceX – έχει επίσης υποστηρίξει την έκκληση του Ackman προς την Federal Deposit Insurance Corp. να εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις των ΗΠΑ πάνω από το τρέχον ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων, όπως μεταδίδει το Business Insider.

Ο Μασκ προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι το να επιτραπεί σε περισσότερες περιφερειακές τράπεζες να χρεοκοπήσουν εγκυμονούσε «σοβαρό κίνδυνο» να έρθει η συνέχεια της Μεγάλης Ύφεσης.

Ο πρωτοπόρος των ηλεκτρικών οχημάτων έχει επανειλημμένα επικρίνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed και ζήτησε να αντιστραφούν. Σημείωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια ουσιαστικά κάνουν τα αυτοκίνητα πιο ακριβά για τους καταναλωτές, καθώς μεταφράζονται σε μεγαλύτερες μηνιαίες πληρωμές δανείων αυτοκινήτου. Ως αποτέλεσμα, η Tesla πρέπει να μειώσει τις τιμές μόνο και μόνο για να διατηρήσει τα επίπεδα ζήτησης.

«Η Fed λειτουργεί με υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση στα δεδομένα της», έγραψε πρόσφατα στο Twitter, προτείνοντας ότι τα επίσημα μέτρα για τον πληθωρισμό δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα. «Τα ποσοστά πρέπει να πέσουν αμέσως».

Μάλιστα ο Μασκ έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την πτώση των 600 δισ. δολαρίων στην κεφαλαιοποίηση της Tesla πέρυσι, στην αύξηση των επιτοκίων. Προειδοποίησε επίσης ότι τα υπερβολικά υψηλά επιτόκια ανοίγουν το δρόμο για μια ύφεση 18 μηνών στις ΗΠΑ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ανοδικά η Wall Street εν αναμονή της Fed

Γέλεν: Έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια καταθέσεων εάν χρειαστεί

Roubini: Στο χείλος του γκρεμού το τραπεζικό σύστημα – Χαμένη η Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News